SKŁADNIKI:
600g korzenia pietruszki, obranej i pokrojonej w kostkę
2-3 białe cebule, pokrojone w piórka
kawałek pora (biała część), pokrojonego w plasterki
olej rzepakowy lub oliwa
1 łyżka masła
1 gruszka, obrana i pokrojona na kawałki
wywar drobiowy lub warzywny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
garść orzeszków piniowych, zrumienionych na suchej patelni
- W głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę i por. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie i skarmelizowane.
- Dodaj pietruszkę i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj gruszkę i dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Warzywa zalej bulionem i zmiksuj. Gdyby zupa była za gęsta, dodaj jeszcze bulionu.
- Podawaj posypane orzeszkami piniowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz