Na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze znajduje się sałatka ze śledziami, jajkami, ziemniakami, marchewką i pietruszką. Może jednak macie ochotę na inną, lżejszą wersję? Poniższa propozycja moim zdaniem jest wspaniałą alternatywą dla klasyku, choć jego na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie.
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
220g (3 sztuki) filetów ze śledzi w oleju a'la Matjas
2 łodygi selera naciowego
1 mała bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pestek dyni, uprażonych
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
opcjonalnie: garstka namoczonych rodzynek, 2 łyżki dobrej jakości majonezu
- Wszystko, co teraz będziesz kroił, przekładaj do jednej miski. Odkrój końcówki selera naciowego (jeśli ma listki, możesz użyć ich do sałatki) i pokrój go na małe kawałeczki. Odkrój końcówki fenkułu i wykrój głąb. Posiekaj na cieniutkie plasterki. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop jabłko sokiem z cytryny. Filety ze śledzia wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniczku. Pokrój w poprzek na 1cm kawałki.
- Dodaj pestki dyni, szczypiorek i nasiona kopru włoskiego. Dopraw solą i pieprzem do smaku, ale uważaj z ilością soli, bo śledzie są słone.
- Oliwę wymieszaj z octem i miodem i dodaj do sałatki. Jeśli chcesz, warto dodać namoczone wcześniej rodzynki i majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
ale musi smacznie chrupać :-)
OdpowiedzUsuńNo, chrupie :)
Usuń