Strony

niedziela, 15 grudnia 2013

Krem z pietruszki z porem i gruszką

O tym, że uwielbiam zjeść gorącą zupę pisałam już nie raz. Ta jest jeszcze jesienna, delikatna, wspaniała. Ja najbardziej lubię taką w ciemny, zimny wieczór, kiedy za oknem pada, a ja w cieplutkich skarpetkach zajadam się zupą i rozmyślam o życiu. Polecam.

SKŁADNIKI:
600g korzenia pietruszki, obranej i pokrojonej w kostkę
2-3 białe cebule, pokrojone w piórka
kawałek pora (biała część), pokrojonego w plasterki
olej rzepakowy lub oliwa
1 łyżka masła
1 gruszka, obrana i pokrojona na kawałki
wywar drobiowy lub warzywny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
garść orzeszków piniowych, zrumienionych na suchej patelni


  1. W głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę i por. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie i skarmelizowane.
  2. Dodaj pietruszkę i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj gruszkę i dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  3. Warzywa zalej bulionem i zmiksuj. Gdyby zupa była za gęsta, dodaj jeszcze bulionu.
  4. Podawaj posypane orzeszkami piniowymi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz