Strony

sobota, 24 listopada 2012

Sernik bananowy z kajmakiem

Pyszny serniczek Nigelli Lawson, równie pysznie się prezentujący. W oryginale zamiast kajmaku jest polewa toffi, jednak nie mogłam jej przygotować, bo w moim mieście trudno dostać Golden Syrup. Sernik jest dość gęsty, sycący. Kruchy spód z ciasteczek Digestive dodaje efektu smakowego. To sernik takiego typu, jaki chyba najbardziej mi odpowiada. Serdecznie polecam.



SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy ok. 24cm):
Na spód:
-250g ciastek Lu Digestive (bez czekolady)
-75g niesolonego masła o temp. pokojowej + odrobina do wysmarowania tortownicy

Na sernik:
-4 przejrzałe banany średniej wielkości
-60ml soku z cytryny
-700g mielonego serka śmietankowego o temp. pokojowej
-6 jajek
-150g jasnego cukru trzcinowego

- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
- odrobina mleka
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C wodę w czajniku. Owiń z zewnątrz tortownicę (spód i boki), podwójną warstwą folii plastikowej, a następnie dwiema warstwami folii aluminiowej. Zrób to dokładnie, gdyż stanowi do wodoodporne zabezpieczenia dla sernika w czasie kąpieli wodnej.
  2. Tortownicę wysmaruj odrobiną masła. Zmiksuj ciasteczka z masłem do uzyskania jednolitej, lepkiej, ale kruchej  masy. Wyłóż nią spód tortownicy i wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj teraz masę serową. Banany dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny.
  4. Zmiksuj serek, stopniowo dodawaj jajka i cukier. Na koniec dodaj rozgniecione banany i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Wyjmij z lodówki owiniętą tortownicę. Postaw na głębokiej blasze i wlej do środka tortownicy masę serową.
  6. Wstaw blaszkę z tortownicą do piekarnika i wlej świeży wrzątek do blachy w takiej ilości, by sięgał połowy wysokości tortownicy. W ten sposób uzyskujesz kąpiel wodną, która pozwoli, że sernik upiecze się równomiernie.
  7. Piecz 1godz i 10min, ale po godzinie sprawdź za pomocą szpikulca, czy sernik jest gotowy. Środek powinien być lekko ścięty, a całość po poruszeniu powinna delikatnie drżeć.
  8. Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i ostudź sernik na kratce, zdejmując uprzednio wszystkie warstwy folii.
  9. Ostygnięty sernik wstaw do lodówki, a gdy już będzie zupełnie zimy, przykryj np. folią plastikową. Pozostaw na noc w lodówce, a przed podaniem, wyjmij go z niej na ok. 0,5h. Przed wyjęciem sernika z tortownicy, oddziel go nożem od jej brzegów.
  10. By zrobić sos, umieść puszkę z kajmakiem w garnku z wodą, posatwionym na ogniu, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. Polej nim sernik.

SMACZNEGO :)


3 komentarze: