Klasyczne połączenie gruszki z orzechami włoskimi, doskonale komponująca się z wieloma rodzajami owoców rukola oraz dopełnione w postaci malutkich rodzynek i dressingu miodowo-balsamicznego. Sałatka uwielbiana przez moich domowników jako dodatek do dania głównego. Zapewnia zdrową słodycz podniebieniu.
SKŁADNIKI (na 3-4 porcje)
- 3 niewielkie garści rukoli
- 2-3 duże gruszki (dojrzałe, ale ie rozmiękłe)
- garść orzechów włoskich
- garstka rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 pełna łyżeczka płynnego miodu
- Liście rukoli dokładnie umyć i osuszyć.
- Orzechy pokroić lub połamać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni.
- Oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny wymieszać, a następnie dodawać miód, mieszając, aby się rozpuścił.
- Gruszki obrać i pokroić na podłużne kawałki.
- Połowę przygotowanego dressingu wymieszać czystymi palcami z rukolą, orzechami i rodzynkami, a drugą połowę wylać na gruszki i ułożyć całość na talerzu w dowolny sposób.
Uwielbiam rukolę z orzechami. Z gruszkami na próbowałam, ale wygląda apetycznie, więc na pewno wykorzystam inspirację :-)
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuń