Strony

wtorek, 27 listopada 2012

Paella z warzywami i chorizo

 Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa. Na pierwszy rzut oka wydaje się być niczym innym jak risotto. Można dodać do niej nawet ten sam ryż, ale wbrew pozorom potrawy te różnią się czymś innym poza pochodzeniem. W przygotowaniu paelli nie zawsze wymagane jest podsmażenie ryżu na początku, chociaż ja to uczyniłam. Bulionu czy też innego płynu nie dodaje się stopniowo. Całość wlewa się już na początku i pozostawia do wchłonięcia przez ryż. Nie mieszamy! Tradycja wymagałaby dodania szafranu, jednak zastąpiłam go równie często używaną papryką w proszku. Jak po hiszpańsku, to i dla kiełbasek chorizo znalazło się miejsce. Wyszło naprawdę szybko i pysznie.



SKŁADNIKI (na 4 porcje):
-200g ryżu na paellę (np. Bomba lub inny) lub Arborio (jak do risotto)
-120g kiełbasek chorizo
-3 średniej wielkości korniszony
- nieduża cukinia (250-300g)
-1 duża czerwona cebula, posiekana
-1 czerwona papryka
-2 średnie marchewki
-1 ząbek czosnku, drobno posiekany
-1 puszka pomidorów (400g)
-500ml gorącego bulionu warzywnego
-1/2 szklanki czerwonego wina
-słodka papryka w proszku
-oliwa
-sól

  1. Pokrój na małe kawałki chorizo, korniszony, cukinię paprykę, marchewki.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, chorizo i ryż. Trzymaj na ogniu mieszając przez pół minuty. 
  3. Dodaj pokrojone warzywa (oprócz korniszonów), pomidory z puszki i zalej całość bulionem oraz winem.
  4. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Maksymalnie zmniejsz ogień i nie przykrywaj. Gotuj 15-20min bez mieszania, aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki, ale nie rozgotowany, powinien być nawet delikatnie twardawy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone korniszony i delikatnie zamieszaj. Wyłącz ogień.
  5. Całość dopraw solą i papryką w proszku do smaku.
  6. Pozostaw na kilka minut pod przykryciem aby potrawa doszła.
  7. Podawaj na ciepło skrapiając oliwą.



1 komentarz: