SKŁADNIKI (na średnią miskę pasty):
3 czerwone papryki
1/2 pomidora (lub 1/4 szkl pasty pomidorowej)
3/4 szkl uprażonych orzechów włoskich
2 łyżki melasy z granatów*
1/3 szkl. okruchów z "wczorajszej" bułki pełnoziarnistej
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
natka pietruszki, posiekana
oliwa z oliwek
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przedziel papryki na pół i wyjmij ziarna oraz szypułki. W miąższ pomidora powbijaj kawałki czosnku. Posmaruj wszystko oliwą i ułóż blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 50 minut, aż warzywa staną się miękkie .(pomidory możesz wyjąć wcześniej). Po upieczeniu umieść papryki na 15 minut w rękawie do pieczenia lub owiń szczelnie papierem, na którym się piekły. Ułatwi to późniejsze zdjęcie z nich skórki.
- Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki.Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku i w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Posyp po wierzchu natką i podawaj z pitą lub chlebem. Smacznego!!!
*może być ciężko ją dostać, dlatego proponuję kupić małą butelkę soku z granatów i redukować go na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty syrop
Przepis pochodzi z bloga www.kuchniaobledniezdrowa.blogpot.com
wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o takiej paście, ale patrząc po składnikach, musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuń