SKŁADNIKI (na 4 porcje)
100g kuskusu
szczypta nitek szafranu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
125ml wrzącego bulionu warzywnego lub drobiowego
4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
garść świeżych listków kolendry, poiekanych
garść świeżych listków mięty, posiekanych
3 dymki, odcięte i pokrojone na cieniutkie plasterki (ja dałam zwykłą cebulę, drobno posiekaną)
sok z 1/2 -1 cytryny
30g orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
30g sułtanek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wsyp kuskus do miski z szafranem i szczyptą soli i pieprzu, po czym zalej wrzącym bulionem, przykryj i odstaw na 5 minut.
- Z każdego pomidora za pomocą ostrego noża odkrój górną część (mniej więcej w 2/3 wysokości). Wydrąż pomidory, zostawiając 1 cm dna (sok i ziarenka nie będą Ci już potrzebne, ale miąższ pokrój na mniejsze kawałeczki i dodaj do miski z kuskusem).Dodaj kolendrę, miętę, cebulę, sok z cytryny, orzeszki piniowe, sułtanki i oliwę, Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Wypełniaj pomidory mieszanką z kuskusem i przykryj górną częścią pomidora.
- Tak przygotowane pomidory układaj w wysmarowanym oliwą naczyniu lub blasze i piecz 15-20 minut. Smacznego !!!
Przepis pochodzi z książki"Ramsay's best menus"
Połowa weekendu? Ja mam w niedziele wrażenie,że cały już minął ;-) Twoje pomidorki są niesamowicie apetyczne!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPomidorów faszerowanych jeszcze nie robiłam ale ziemniaki i paprykę owszem.
ja z kolei nie robiłam jeszcze faszerowanej papryki i ziemniaków :)
Usuńto musi być pyszne! kiedyś robiłam takie pomidorki z kaszą jaglaną, ale kuskus też mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń