SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 łodyga trawy cytrynowej
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
3 cm świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka kurkumy
50g orzeszków ziemnych
4 piersi z kurczaka, pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki
Na sos satay:
250ml śmietanki kokosowej
1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry
100g grubo zmielonych prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka stołowa brązowego cukru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa soku z limonki
- Zmiksuj trawę cytrynową, czosnek, imbir, cukier, sól, kurkumę, orzeszki ziemne i 125ml wody.
- Marynatę przelej do dużego naczynia, umieść w nim kawałki kurczaka i dobrze wymieszaj, aby mięso pokryło się marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Rozgrzej grill. Jeśli używasz drewnianych patyczków, namocz je wcześniej w wodzie. Nadziewaj kawałki kurczaka na patyczki i grilluj po kilka minut z każdej strony.
- w czasie, gdy kurczak się grilluje, przygotuj sos satay. W tym celu podgrzej w rondelku połowę śmietanki kokosowej, domieszaj pastę curry. Dodaj orzeszki, cukier, sos sojowy, sok z limonki i resztę śmietanki i mieszaj 5 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj kurczaka, ustawiając na środku miseczkę z sosem, by każdy mógł sobie zamoczyć swój kawałek. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera "Najlepsze dania Billa"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz