niedziela, 6 października 2013

Satay z kurczaka

Ostatnio dużo gotowałam, tylko mało znalazło się na blogu. Mnóstwo przepisów ze zdjęciami czeka w kolejce, aby się tu pojawić. Przez to, że mam sporo pracy, musicie wybaczyć, że część z nich nie jest już aktualnych. Poniższy przepis świetnie pasuje na grilla, ale jeśli nie będzie pogody, kurczaka możesz także upiec w funkcji grill w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Maczanie mięsa na patyku w sosie to świetna zabawa dla całej rodziny, szczególnie dla dzieci. Gorąco polecam.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 łodyga trawy cytrynowej
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
3 cm świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka kurkumy
50g orzeszków ziemnych
4 piersi z kurczaka, pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki

Na sos satay:
250ml śmietanki kokosowej
1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry
100g grubo zmielonych prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka stołowa brązowego cukru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa soku z limonki


  1. Zmiksuj trawę cytrynową, czosnek, imbir, cukier, sól, kurkumę, orzeszki ziemne i 125ml wody.
  2. Marynatę przelej do dużego naczynia, umieść w nim kawałki kurczaka i dobrze wymieszaj, aby mięso pokryło się marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  3. Rozgrzej grill. Jeśli używasz drewnianych patyczków, namocz je wcześniej w wodzie. Nadziewaj kawałki kurczaka na patyczki i grilluj po kilka minut z każdej strony.
  4. w czasie, gdy kurczak się grilluje, przygotuj sos satay. W tym celu podgrzej w rondelku połowę śmietanki kokosowej, domieszaj pastę curry. Dodaj orzeszki, cukier, sos sojowy, sok z limonki i resztę śmietanki i mieszaj 5 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawaj kurczaka, ustawiając na środku miseczkę z sosem, by każdy mógł sobie zamoczyć swój kawałek. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera "Najlepsze dania Billa"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz