niedziela, 16 czerwca 2013

Łosoś z soczewicą i pomidorkami

Ostatnio na moim stole ląduje więcej zdrowego jedzenia. Nie powiem, żebym wcześniej odżywiała się niezdrowo, ale teraz zwracam większą uwagę na spożywane węglowodany. Unikam tych, które szybko wchłaniane są do krwioobiegu i natychmiastowo podwyższają poziom cukru we krwi. Zamiast ziemniaków, klusek czy kaszy, wybieram soczewicę czy komosę ryżową wraz z aromatycznym sosem. Zredukowałam ilość spożywanego mięsa, na rzecz dań wegetariańskich oraz ryb. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku - raz w tygodniu zjem sobie coś słodkiego (np. dzisiejsze ciasto jogurtowe z rabarbarem :)) Czasem odstępuję od przyjętych zasad, wedle słów mojej Mamy: "Wszystko jest dobre, byle z umiarem". Coraz bardziej opowiadam się za produktami ekologicznymi, a najlepiej za produktami home made. Chciałabym, aby jak najwięcej spożywanych przeze mnie produktów pochodziło od odpowiednich dostawców, a najlepiej z domowego ogródka. To ważne, aby jak najwięcej osób domagało się właśnie takich produktów na rynku - podniosłoby to jakość towarów w sklepach oraz pozytywnie wpłynęłoby na nasze zdrowie. A teraz przechodzę uż do przepisu, bo zaraz zabieram się za robienie kremu z marchewki.

SKŁADNIKI (na 1 dużą lub 2 średnie porcje):
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
250g filetu z łososia
250g pomidorków koktajlowych
oliwa
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki w proszku
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżego koperku
sól, pieprz


  1. Umyj i osusz łososia. Następnie pokrój go w kosteczkę i dopraw solą i pieprzem.
  2. W rondelku w posolonej wodzie ugotuj soczewicę, ale tak, aby się nie rozpadła.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i  usumaż kawałki łososia. Dodaj curry i paprykę w proszku oraz jogurt. Smaż razem przez chwilę. W razie potrzeby, dopraw solą i pieprzem. 
  4. Dodaj ugotowaną i odsączoną soczewicę, a po chwili przekrojone na połówki pomidorki. Podgrzej i zdejmij z ognia. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Fantastycznie wygląda. Uwielbiam i łososia i soczewicę, więc smaki, jak najbardziej moje: )

    OdpowiedzUsuń