SKŁADNIKI (na 4 porcje):
kawałek selera, obrany
korzeń pietruszki, obrany
kawałek pora
kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka), obrany
1 łyżeczka nasion kozieradki
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól, pieprz
1 kg marchwii
1 pomarańcza
50g masła
opcjonalnie: jedna trawa cytrynowa
- Zalej pomarańczę czystą wrzącą wodą z czajnika, możesz ją też wyszorować, aby lepiej pozbyć się chemikaliów ze skórki. Po chwili moczenia, z połowy pomarańczy zeskrop wierzchnią, pomarańczową skórkę, aby powstało kilka podłużnych płatów.
- W sporym garnku nagotuj 1,5l wody.Do gotującej się wody dodaj skórkę z pomarańczy, pietruszkę, seler, imbir, por oraz trawę cytrynową (przełam na pół).. Dopraw kozieradką, zielem angielskim, listkami laurowymi, solą i pieprzem i przykryj, pozostawiając na małym ogniu.
- Gdy uzyskasz aromatyczny wywar, dodaj obrane i pokrojone marchewki. i dalej gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Zdejmij garnek z ognia. Przecedź wywar przez sitko. W garnku ma pozostać tylko czysty wywar, marchewki, por i pietruszka, ewentualnie seler.
- Obierz pomarańczę tak, aby pozbawić ją wszelkich błonek, a następnie dodaj miąższ wraz z sokiem do zupy. Zetrzyj korzeń imbiru, Całość zmiksuj. Podawaj ze śmietaną oraz z ulubionymi ziołami (u mnie szałwia ananasowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz