SKŁADNIKI
1 porcja ciasta francuskiego (ok. 300g)
450g szpinaku (dałam mrożony)
400-500g filetów z piersi kurczaka
1 duży ząbek czosnku
50g kremówki
oliwa
bułka tarta
100g sera Cheddar (albo innego dobrego sera do roztopienia. Jeśli lubimy, możemy też dodać ser z niebieską pleśnią)
40g pestek dyni
sól, pieprz
- Rozmroź szpinak, podgrzewając go w rondelku razem z odrobiną oliwy, doprawiając solą i pieprzem, dodając kremówkę.
- Piersi z kurczaka umyj pod bierzącą wodą i dokladnie osusz papierowym ręcznizkiem (w przeciwynym razie będą suche od smażenia). Pokrój mięso na niewielkie kawałki, dodaj łyżkę oliwy, sól i pieprz i usmaż na patelni (najlepiej grillowej).
- Piekarnik nagrzej do 200stC. Prostokątną blachę o wymiarach trochę mniejszych od rozłożonego blatu ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze rozłóż ciasto francuskie. Ponakłuwaj je widelcem, przykryj kolejną warstwą papieru do pieczenia i połóż obciążenie (np. ziarna fasoli lub mniejsza blacha). Piecz w ten sposób ciasto przez 15 minut. Następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 10 minut, nakłuwając ciasto w razie potrzeby.
- Nie wyłączaj piekarnika. Wyjmij upieczony spód. Obsyp go bułką tartą. Wyłóż kwałki kurczaka, przykryj je szpinakiem, obsyp startym serem i pestkami dyni.
- W ten sposób podpiecz jeszcze z 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i jedz, póki ciepłe (choć na zimno też jest dobre :)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz