SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
Na gulasz węgierski:
1 fenkuł (łodygi odstaw na bok)
1 jabłko
1 niewielka czerwona cebula
1 słodka papryka czerwona
1 słodka papryka żółta
1 nieduża marchew
spora garść rukoli + dodatkowo do przyozdobienia dania
papryka w proszku (słodka lub ostra, może też być wędzona, jeśli lubisz)
700ml zmielonych pomidorów z puszki
1-2 łyżki octu balsamicznego
oliwa
sól i pieprz
Na medaliony wieprzowe:
1 polędwica wieprzowa
2 łyżki oliwy
mielony kardamon
curry (ja dałam ostre curry z Madrasu)
sól, pieprz
1 kubek ryżu długoziarnistego
papryka w proszku (ulubiony rodzaj)
sól
Do podania: jogurt naturalny, papryka w proszku, odcięte gałązki fenkułu oraz kilka listków rukoli
- Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs (najlepiej użyj robota, który zrobi to za Ciebie, zaoszczędzisz na czasie).
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż na niej warzywa. Dodaj ocet balsamiczny.
- W czajniku zagotuj wodę. 1 kubek ryżu wsyp do niedużego rondelka i zalej 2 kubkami wrzącej wody. Posól. Przykryj i gotuj na średnim ogniu.
- Polędwicę umyj i osusz papierowym ręczniczkiem. Pokrój w poprzek włókien na medaliony, a następnie rozgnieć je za pomocą pięści. Mięso nasmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem oraz curry i kardamonem, pamiętając tylko, aby nie przesadzić - mięso ma być delikatnie przyprawione. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż mięso z obu stron, dociskając je do powłoki patelni.
- W czasie smażenia mięsa, dopraw gulasz papryką, a następnie dodaj zmiksowane pomidory. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem,
- Rukolę oprósz lekko solą oraz polej sokiem z cytryny (niecała połowa). Wymieszaj i dodaj do gulaszu.
- Pod koniec gotowania ryżu posyp go z wierzchu papryką w proszku i skrop oliwą, a następnie przykryj z powrotem pokrywką.
- Gdy ryż i gulasz są ugotowane, a mięso usmażone, wyłóż gulasz do naczynia, w którym będziesz je podawać i ułóż na nim medaliony. Ozdób pokrojonymi łodyżkami fenkułu oraz resztką listków rukoli. Dodaj niewielką ilość jogurtu i posyp jeszcze papryką. Podawaj na ciepło z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz