niedziela, 24 marca 2013

Kaczka w słodkim sosie pomarańczowym na bakaliowym ryżu

Muszę przyznać, że trochę bałam się pieczenia tej kaczki. kilka kilogramów mięsa... Nie ma żartów. Na szczęście się udało, smakowała wyśmienicie, mięso się upiekło, było o niebo lepsze od pieczonych samych piersi kaczki, które na ogół są suche. Miałam tylko jedną wpadkę. Moja mama wraca do domu, kaczka już od pół godziny siedzi w piekarniku:
- Ola, ale umyłaś tę kaczkę?
- Tak.
- I ze środka też wszystko wyjęłaś?
- ... (chwila konsternacji) To tam jest coś w środku?
- No chyba jej wnętrzności.
- CO?!?!?!?!?!?!
Na szczęście była tylko szyjka, reszta została usunięta, zanim kaczkę przeznaczono na sprzedaż. Mówię Wam, to była chwila przerażenia.
Tak więc polecam Wam pieczenie mięsa w całości, smakuje o wiele lepiej. A może przygotujecie kaczkę na Święta? Mnie tak bardzo spodobało się pieczenie większych sztuk mięsa, że już wiem, co podam na świąteczny obiad. Naprawdę polecam i stwierdzam, że nie ma się co bać większych pieczeni.


Przepis na kaczkę pochodzi z książki Sarah Wiener "Frau am Herd", a przepis na ryż z dodatku do Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska spotkania przy stole"


SKŁADNIKI (na 4-6 porcji):
kaczka o wadze ok. 3kg
6 gorzkich pomarańczy (ja dałam słodkie)
2 limonki
200g brązowego cukru (dałam o wiele mniej)
40 ml rumu (co najmniej 40%)
sól i pieprz

Na ryż z bakaliami:
250g ryżu
garść orzechów włoskich, trochę pokrojonych
garść rodzynek sułtańskich
garść suszonych moreli, pokrojonych
niewielka ilość bulionu drobiowego
1/2 cytryny
3 łyżeczki miodu
2 cebule, pokrojone w cienkie piórka
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 natka pietruszki, grubo pokrojona

  1. Przygotuj kaczkę: umyj ją dokładnie na zewnątrz i w środku w razie potrzeby oczyść ją od środka z wnętrzności). Dobrze wysusz mięso i natrzyj solą i pieprzem.
  2. Pomarańcze umyj, wysusz, a następnie zetrzyj z nich skórkę (Ja użyłam skórki z 4 pomarańczy). 4 pomarańcze i 2 limonki przygotuj do wyciskania soku.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Kaczkę połóż na dużej blasze do pieczenia i polej sokiem z 1 pomarańczy i 1 limonki. Wstaw do piekarnika i piecz w tej temperaturze  20 minut.
  4. 2 pozostałe pomarańcze obierz ze skóry oraz kawałki z białych błonek i odstaw na bok.
  5. Brązowy cukier wymieszaj z ok 1/4 l wody (jeśli dasz mniej cukru, daj też mniej wody) i gotuj na niewielkim ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj jeszcze 5 minut na większym ogniu. Na minutę przed końcem gotowania dodaj miąższ z 2 pomarańczy. Syrop przelej przez sitko i umieść w osobnym naczyniu. Miąższu i skórek pomarańczy nie wyrzucaj.
  6. Kaczkę polej sokiem z dwóch kolejnych pomarańczy i limonki, a temperaturę piekarnika z zmniejsz do 160C. Piecz w ten sposób ok. 2h. Co jakiś czas polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem oraz przygotowanym syropem.
  7. Przygotuj ryż. Na patelnię wlej oliwę, kładąc na niej plasterki sparzonej wcześniej cytryny. Podgrzej na małym ogniu, ale nie smaż. Po chwili dodaj miód i wymieszaj.
  8. Następnie wyjmij cytrynę z patelni,  rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę (nie powinna się przyrumienić). Wlej trochę bulionu i podduś przez minutę.
  9. Ugotuj ryż, wymieszaj go z pokrojonymi - ale niezbyt drobno - bakaliami. Dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wlej zawartość patelni oraz dodaj grubo posiekana natkę pietruszki.
  10. Upieczoną kaczkę podziel na kawałki i trzymaj w cieple. Wytopiony tłuszcz z kaczki wymieszaj z pozostałym syropem. Podgrzej rum na niewielkiej patelni, a następnie podpal go. Płonący alkohol dodaj do sosu. Dodaj też sok wyciśnięty z ostatniej pomarańczy. Jeszcze raz podgrzej sos i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  11. Kaczkę podawaj na ciepło z ryżem bakaliowym, polewając sosem pomarańczowym.



2 komentarze:

  1. Ryż z bakaliami... Brzmi nieźle! Do kaczki musi być pysznościowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wygląda bardzo apetycznie !!! :)

    OdpowiedzUsuń