- Ola, ale umyłaś tę kaczkę?
- Tak.
- I ze środka też wszystko wyjęłaś?
- ... (chwila konsternacji) To tam jest coś w środku?
- No chyba jej wnętrzności.
- CO?!?!?!?!?!?!
Na szczęście była tylko szyjka, reszta została usunięta, zanim kaczkę przeznaczono na sprzedaż. Mówię Wam, to była chwila przerażenia.
Tak więc polecam Wam pieczenie mięsa w całości, smakuje o wiele lepiej. A może przygotujecie kaczkę na Święta? Mnie tak bardzo spodobało się pieczenie większych sztuk mięsa, że już wiem, co podam na świąteczny obiad. Naprawdę polecam i stwierdzam, że nie ma się co bać większych pieczeni.
Przepis na kaczkę pochodzi z książki Sarah Wiener "Frau am Herd", a przepis na ryż z dodatku do Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska spotkania przy stole"
SKŁADNIKI (na 4-6 porcji):
kaczka o wadze ok. 3kg
6 gorzkich pomarańczy (ja dałam słodkie)
2 limonki
200g brązowego cukru (dałam o wiele mniej)
40 ml rumu (co najmniej 40%)
sól i pieprz
sól i pieprz
Na ryż z bakaliami:
250g ryżu
garść orzechów włoskich, trochę pokrojonych
garść rodzynek sułtańskich
garść suszonych moreli, pokrojonych
niewielka ilość bulionu drobiowego
1/2 cytryny
3 łyżeczki miodu
2 cebule, pokrojone w cienkie piórka
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 natka pietruszki, grubo pokrojona
- Przygotuj kaczkę: umyj ją dokładnie na zewnątrz i w środku w razie potrzeby oczyść ją od środka z wnętrzności). Dobrze wysusz mięso i natrzyj solą i pieprzem.
- Pomarańcze umyj, wysusz, a następnie zetrzyj z nich skórkę (Ja użyłam skórki z 4 pomarańczy). 4 pomarańcze i 2 limonki przygotuj do wyciskania soku.
- Rozgrzej piekarnik do 200C. Kaczkę połóż na dużej blasze do pieczenia i polej sokiem z 1 pomarańczy i 1 limonki. Wstaw do piekarnika i piecz w tej temperaturze 20 minut.
- 2 pozostałe pomarańcze obierz ze skóry oraz kawałki z białych błonek i odstaw na bok.
- Brązowy cukier wymieszaj z ok 1/4 l wody (jeśli dasz mniej cukru, daj też mniej wody) i gotuj na niewielkim ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj jeszcze 5 minut na większym ogniu. Na minutę przed końcem gotowania dodaj miąższ z 2 pomarańczy. Syrop przelej przez sitko i umieść w osobnym naczyniu. Miąższu i skórek pomarańczy nie wyrzucaj.
- Kaczkę polej sokiem z dwóch kolejnych pomarańczy i limonki, a temperaturę piekarnika z zmniejsz do 160C. Piecz w ten sposób ok. 2h. Co jakiś czas polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem oraz przygotowanym syropem.
- Przygotuj ryż. Na patelnię wlej oliwę, kładąc na niej plasterki sparzonej wcześniej cytryny. Podgrzej na małym ogniu, ale nie smaż. Po chwili dodaj miód i wymieszaj.
- Następnie wyjmij cytrynę z patelni, rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę (nie powinna się przyrumienić). Wlej trochę bulionu i podduś przez minutę.
- Ugotuj ryż, wymieszaj go z pokrojonymi - ale niezbyt drobno - bakaliami. Dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wlej zawartość patelni oraz dodaj grubo posiekana natkę pietruszki.
- Upieczoną kaczkę podziel na kawałki i trzymaj w cieple. Wytopiony tłuszcz z kaczki wymieszaj z pozostałym syropem. Podgrzej rum na niewielkiej patelni, a następnie podpal go. Płonący alkohol dodaj do sosu. Dodaj też sok wyciśnięty z ostatniej pomarańczy. Jeszcze raz podgrzej sos i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Kaczkę podawaj na ciepło z ryżem bakaliowym, polewając sosem pomarańczowym.
Ryż z bakaliami... Brzmi nieźle! Do kaczki musi być pysznościowe :D
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda bardzo apetycznie !!! :)
OdpowiedzUsuń