SKŁADNIKI; (na tortownicę ok. 25cm)
Na migdałowy spód:
120g migdałów, uprażonych na suchej patelni i zmielonych
ok. 150g mąki pszennej
120g zimnego masła
3 łyżki Amaretto
3 łyżki bułki tartej
80g cukru
szczypta soli
Na masę serową (wszystko o temperaturze pokojowej):
900g twarogu mielonego (najlepiej o kremowej konsystencji) lub serka kremowego typu Philadelphia
180g cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 duże jajka
1 żółtko
200g mascarpone
2 łyżki likieru Amaretto
ekstrakt z wanilii lub miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii
- Najpierw przygotuj spód: w tym celu wszystkie składniki szybko zagnieć ze sobą, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby podsyp jeszcze mąką. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez najmniej 2 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 180stC. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Wyłóż nim dno i boki tortownicy, uprzednio nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i połóż na nim jakieś obciążenie, np. mniejszą tortownicę. Piecz przez 25 minut, po 10 minutach zdejmując obciążenie.
- W tym czasie przygotuj masę serową: wszystkie składniki zmiksuj ze sobą, ale niezbyt długo, tylko do ich połączenia.
- Teraz przygotuj kąpiel wodną dla sernika. Zagotuj wodę w czajniku. Tortownicę z upieczonym spodem owiń z zewnątrz podwójną warstwą folii spożywczej oraz aluminiowej i wlej do niej masę serową. Tak przygotowaną tortownicę wstaw do dużej, ale dość głębokiej blachy. Do blachy wlej zagotowaną wodę tak, aby sięgała do polowy wysokości tortownicy.
- Sernik w kąpieli wodnej wstaw do piekarnika nagrzanego do 150stC, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 110stC. Sernik będzie gotowy, kiedy jego środek będzie lekko ścięty, ale nie suchy, a palec nie będzie zanurzał się w masie. Mnie zajęło to 2,5h, le to wszystko zależy od użytego sera (u mnie ser sernikowy firmy Pilos).
- Upieczony sernik wyjmij z kąpieli wodnej i ostudź w piekarniku przez co najmniej 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wystudzony sernik schłodź przez noc w lodówce. Wyjmij na 20 miny przed podaniem.
wygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuń