piątek, 28 grudnia 2012

Lazania meksykańska

 Zawsze, gdy przychodzą do mnie znajomi mam odwieczny problem, co podać do jedzenia. Najlepiej, żeby było  ciepłe, łatwe w przygotowaniu, żeby całej imprezy nie przesiedzieć w kuchni i składało się z niedrogich składników, bo w końcu dla większej liczby osób należy się też większa ilość jedzenia. Nie mogło też być zbyt wymyślne, bo nie każdy ma wysublimowane podniebienie, nie każdy wszystko lubi Było już wiele. Naleśniki, zawijane tortille, sałatki, ciastka francuskie, pizza. Nie dawało mi to jednak satysfakcji, no bo w końcu lubię gotować, a zrobienie naleśników nie należy do szczytu moich możliwości.
Gdy zastanawiając się nad menu na spotkanie z przyjaciółmi, przeglądałam książkę Nigelli Lawson "KUCHNIA przepisy z serca domu", otworzyłam na przepisie na tortillę meksykańską. Ser, pomidory, papryka, kukurydza, cieciorka... Brzmiało nieźle. Trochę pozmieniałam: zamiast czerwonej fasoli dałam ciecierzycę, zamiast kolendry-bazylię. Powiem krótko: zrobiłam, wyszło, polecam.

SKŁADNIKI:

Na sos (salsę):
1 łyżka oliwy czosnkowej (może być zwykła oliwa z oliwek)
1 cebula (obrana i posiekana w kostkę)
1 czerwona papryka (bez pestek, posiekana)
2 zielone papryczki chili, posiekana wraz z pestkami (ja zamiast tego dałam łyżeczkę chili w proszku)
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub 1/2 łyżeczki miałkiej soli
2 łyżki łodyżek kolendry, drobno posikanych (mogą być listki bazylii)
2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów z puszki i dodatkowo ok. 400ml wody z płukania puszek
1 mały koncentrat pomidorowy
czarny pieprz
suszone oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej do zagęszczenia

Na nadzienie:
2 puszki ( po 400g przed odsączeniem) ciecierzycy
2 puszki (po 400g przed odsączeniem) ziaren słodkiej kukurydzy
250g dojrzałego, utartego koziego cheddara lub dowolnego innego sera
8 sztuk miękkich tortilli pszennych

Okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 26 cm i głębokości 6 cm
(można użyć tortownicy, po dokładnym owinięciu filią spożywczą i aluminiową i wyłożeniu papierem do pieczenia)



  1. Zrób sos: Na głębokiej patelni lub w garnuszku rozgrzej oliwę, Dodaj posiekaną cebule i paprykę i duś na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj kolendrę (bazylię).
  2. Dodaj pomidory z puszki. Opłucz puszki ok. 400ml wody i dodaj do sosu. Dodaj koncentrat i gotuj na małym ogniu ok. 15min, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby wymieszaj trochę sosu ze skrobią ziemniaczana i dodaj do reszty, mieszając, by uległ zagęszczeniu.
  3. Zrób nadzienie: W misce wymieszaj odcedzoną kukurydzę z cieciorką. Dodaj wiekszą część utartego sera, zostawiając trochę do posypania wierzchu lazanii.
  4. Nagrzej piekarnik do 200ºC. Zacznij formować lazanię. Nałóż 1/3 salsy na dno naczynia. Przykryj to dwiema tortillami.
  5. Nałóż 1/3 mieszanki kukurydzy z ciecierzycą i serem, zakrywając nią tortille, następnie 1/4 pozostałej salsy i dwie tortille.
  6. Powtórz te czynności z następną 1/3 mieszanki i z trochę większą ilością salsy, przykrywając to kolejnymi dwiema tortillami.
  7. Na koniec wyłóż resztę mieszanki i prawie całą salsę i przykryj to ostatnimi dwiema tortillami.
  8. Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp zostawionym utartym serem.
  9. Piecz 10-15 min, po czym pozostaw na drugie tyle, aby całość doszła. 
  10. Krój na kawałki, tak jak pizzę. Podawaj na ciepło, można odgrzać następnego dnia.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam ta lazanię:) Robię ją bardzo często i zawsze jest hitem na stole:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o spotkania u Olgi jedno jest pewne - głodnym i niezadowolonym się nie wyjdzie! A teraz czekam z niecierpliwością na przepis na ten boski kisz! Zapadł mi w pamięć znacznie lepiej od chociażby sylwestrowych fajerwerków ;)

    OdpowiedzUsuń