Gdy zastanawiając się nad menu na spotkanie z przyjaciółmi, przeglądałam książkę Nigelli Lawson "KUCHNIA przepisy z serca domu", otworzyłam na przepisie na tortillę meksykańską. Ser, pomidory, papryka, kukurydza, cieciorka... Brzmiało nieźle. Trochę pozmieniałam: zamiast czerwonej fasoli dałam ciecierzycę, zamiast kolendry-bazylię. Powiem krótko: zrobiłam, wyszło, polecam.
SKŁADNIKI:
Na sos (salsę):
1 łyżka oliwy czosnkowej (może być zwykła oliwa z oliwek)
1 cebula (obrana i posiekana w kostkę)
1 czerwona papryka (bez pestek, posiekana)
2 zielone papryczki chili, posiekana wraz z pestkami (ja zamiast tego dałam łyżeczkę chili w proszku)
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub 1/2 łyżeczki miałkiej soli
2 łyżki łodyżek kolendry, drobno posikanych (mogą być listki bazylii)
2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów z puszki i dodatkowo ok. 400ml wody z płukania puszek
1 mały koncentrat pomidorowy
czarny pieprz
suszone oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej do zagęszczenia
Na nadzienie:
2 puszki ( po 400g przed odsączeniem) ciecierzycy
2 puszki (po 400g przed odsączeniem) ziaren słodkiej kukurydzy
250g dojrzałego, utartego koziego cheddara lub dowolnego innego sera
8 sztuk miękkich tortilli pszennych
Okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 26 cm i głębokości 6 cm
(można użyć tortownicy, po dokładnym owinięciu filią spożywczą i aluminiową i wyłożeniu papierem do pieczenia)
- Zrób sos: Na głębokiej patelni lub w garnuszku rozgrzej oliwę, Dodaj posiekaną cebule i paprykę i duś na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj kolendrę (bazylię).
- Dodaj pomidory z puszki. Opłucz puszki ok. 400ml wody i dodaj do sosu. Dodaj koncentrat i gotuj na małym ogniu ok. 15min, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby wymieszaj trochę sosu ze skrobią ziemniaczana i dodaj do reszty, mieszając, by uległ zagęszczeniu.
- Zrób nadzienie: W misce wymieszaj odcedzoną kukurydzę z cieciorką. Dodaj wiekszą część utartego sera, zostawiając trochę do posypania wierzchu lazanii.
- Nagrzej piekarnik do 200ºC. Zacznij formować lazanię. Nałóż 1/3 salsy na dno naczynia. Przykryj to dwiema tortillami.
- Nałóż 1/3 mieszanki kukurydzy z ciecierzycą i serem, zakrywając nią tortille, następnie 1/4 pozostałej salsy i dwie tortille.
- Powtórz te czynności z następną 1/3 mieszanki i z trochę większą ilością salsy, przykrywając to kolejnymi dwiema tortillami.
- Na koniec wyłóż resztę mieszanki i prawie całą salsę i przykryj to ostatnimi dwiema tortillami.
- Wierzch posmaruj resztą sosu i posyp zostawionym utartym serem.
- Piecz 10-15 min, po czym pozostaw na drugie tyle, aby całość doszła.
- Krój na kawałki, tak jak pizzę. Podawaj na ciepło, można odgrzać następnego dnia.
Uwielbiam ta lazanię:) Robię ją bardzo często i zawsze jest hitem na stole:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o spotkania u Olgi jedno jest pewne - głodnym i niezadowolonym się nie wyjdzie! A teraz czekam z niecierpliwością na przepis na ten boski kisz! Zapadł mi w pamięć znacznie lepiej od chociażby sylwestrowych fajerwerków ;)
OdpowiedzUsuń