Wszelkie dania
jednogarnkowe to idealna propozycja dla zabieganych. Kiedy chcemy po przyjściu
z pracy/szkoły szybko zjeść obiad i zająć się czymś innym, warto przygotować
sobie posiłek dzień wcześniej. W tygodniu często tak robię. Wiele takich dań
wymaga jedynie wymieszania składników i duszenia przez długi czas, w którym można popracować lub odpocząć. Zdarzyło mi się, że nastawiłam ogień pod wołowiną, poszłam biegać, a jak wróciłam, dom
przesiąknięty był przemiłym aromatem, a mięso prawie gotowe. Następnego dnia
wystarczy odgrzać, dodać ewentualnie dodatki w postaci ryżu, kaszy, ziemniaków
czy co tam lubicie, zrobić szybką sałatkę i pyszny, pożywny obiad gotowy. Można także przygotować takie danie, gdzie w
jednym garnku znajdzie się mnóstwo warzyw, jakieś węglowodany, np. soczewica,
kasza i ewentualnie mięso. Do takiego dania nic już nie potrzeba dodawać. Po
przyjściu do domu podgrzewamy i zajadamy (w moim przypadku zawsze z miski i
malutką łyżeczką, jakoś tak lepiej mi smakuje :P)
Przedstawiam Wam propozycję na niebanalne danie jednogarnkowe. Miałam nadmiar soku z granatów, który ostatnio wykorzystuję do różnych potraw. Zredukowany jest źródłem kwasowości, doskonale podkręcającym soczewicę i bakłażana. Nic, tylko jeść :)
SKŁADNIKI (na 2-4 porcje):
200g brązowej soczewicy
1 bakłażan
400g passaty pomidorowej (można po prostu zmiksować puszkę pomidorów)
300ml soku z granatów
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 papryczka pepperoni
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
świeży tymianek
oliwa
Do podania: jogurt i świeża mięta
SKŁADNIKI (na 2-4 porcje):
200g brązowej soczewicy
1 bakłażan
400g passaty pomidorowej (można po prostu zmiksować puszkę pomidorów)
300ml soku z granatów
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 papryczka pepperoni
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
świeży tymianek
oliwa
Do podania: jogurt i świeża mięta
- Bakłażana pokrój w kostkę, posól i pozostaw na sitku.Gotuj sok z granatów na niewielkim ogniu, aż zredukuje się do gęstego syropu. Soczewicę ugotuj w 1,5 ilości osolonej wody. Cebulę i czosnek posiekaj, z pepperoni usuń nasionka i pokrój ją w krążki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, czosnek, pepperoni, kmin rzymski, a gdy cebula się zeszkli - koncentrat pomidorowy.
- Bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz i dodaj do garnka. Smaż, aż trochę zmięknie, po czym całość zalej passatą pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem kilka minut.
- W garnku pozostaw 1/3 warzyw, a resztę przełóż do miseczki. Ułóż na nich połowę soczewicy, polej połową melasy z granatów i ułóż na tym kilka gałązek tymianku. Przykryj drugą częścią warzyw, pozostałą soczewicą, polej pozostałą melasą i warzywami i dodaj jeszcze tymianek. Całość przykryj i gotuj co jakiś czas mieszając około 30 minut lub do czasu, kiedy soczewica i bakłażan zmiękną. W międzyczasie możesz dolewać wody.
- Podawaj z jogurtem i świeżą miętą. Smacznego!
Pomysł zaczerpnięty ze strony www.foodandwine.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz