niedziela, 22 września 2013

Rukola, feta, jabłko, mięta


Prosta, orzeźwiająca sałatka, idealna jako dodatek do obiadu, ale sprawdzi się także jako lekka przekąska.Uwielbiam połączenia sera i owoców, dlatego często na moim stole znajdują się takie sałatki.

SKŁADNIKI (na 3 porcje):
3 średnie jabłka (np. koksa pomarańczowa), wydrążone i pokrojone na kawałki (jak na zdjęciu)
100g (lub więcej) sera typu greckiego, pokrojonego w plasterki
2 garści rukoli
kilka listków świeżej mięty, posiekanych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z jabłek


  1. Wymieszaj oliwę i ocet, dodaj posiekane listki mięty.
  2. W dużej misce umieść rukolę i wymieszaj ją z połową dressingu.
  3. Rozłóż rukolę na talerze, na każdą porcję połóż kawałki jabłek i sera i skrop resztą dressingu. Smacznego!


1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie sałatki! proste, a jakie smaczne, jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń