Pukkola to moje nowe, przypadkowe odkrycie. Oglądałam pierwszy program Jamiego "Naked Chef" i określił on to müsli jako najlepsze śniadanie. Ostatnio zgłębiam naukowe tajniki zdrowego odżywiania i taki rodzaj śniadania był dla mnie nowym objawieniem. Nie używamy tam gotowych mieszanek, nie używamy cukru. Pokochałam pukollę, która od tygodnia każdego wieczoru ląduje w mojej lodówce, aby rano tylko wyjąć, zjeść i na długo nasycić żołądek. Jest to także propozycja dla tych, co ponoć nie mają czasu na zjedzenie śniadania. Mieszankę mozna za jednym razem przygotować na kilka dni. Wieczorem tylko dodać owoce i zalać mlekiem. Rano, w pośpiechu wyjąć z lodówki i od razu jeść. Nic prostszego.
SKŁADNIKI
(ok 6 porcji)
2 szklanki platkow owsianych (ja dałam pół na pół błyskawiczne i zwykle)
1 szklanka ulubionych orzechów (np. nerkowce, migdały, orzechy włoskie - fajnie jest uprażyć je na suchej patlni, a potm ostudzić, aby były chrupiące)
1 szklanka ulubionych suszonych owoców (np. żurawina, morele, jagody goji)
1/2 szklanki nasion (np. slonecznik, pestki dyni, sezam - także polecam uprażyć na suche patelni)
opcjonalnie: 1/2 szkl wiórków kokosowych
jabłko i/lub banan do starcia
mleko
1. Wszystkie skladniki suche (czyli wszystko oprócz mleka i świeżych owoców) wymieszaj ze sobą. Przedtym posiekaj orzechy i owoce suszone (jeśli jest taka potrzeba). Tak przygotowaną mieszankę możesz zamnkąć w słoiku i przetrzymywać długo.
2. Aby przygotować sobie śniadanie na następny dzień, odpowiednią porcję mieszanki umieść w miseczce. Zetrzyj do niej trochę jabłka czy banana i zalej mlekiem, ale bez przesady z ilością mleka (ma tylko przykryć płatki, a nie je zatopić).
2. Miskę przykryj foli spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy otworzyć lodowkę i wyjąć gotowe śniadanie, ktore mozna uzupelnić jeszcze o jakies owoce. Smacznego!!
PS: Można zrobić to z jogurtem, ale wychodzi wtedy bardzo gęste, więc polecam jednak mleko
2 szklanki platkow owsianych (ja dałam pół na pół błyskawiczne i zwykle)
1 szklanka ulubionych orzechów (np. nerkowce, migdały, orzechy włoskie - fajnie jest uprażyć je na suchej patlni, a potm ostudzić, aby były chrupiące)
1 szklanka ulubionych suszonych owoców (np. żurawina, morele, jagody goji)
1/2 szklanki nasion (np. slonecznik, pestki dyni, sezam - także polecam uprażyć na suche patelni)
opcjonalnie: 1/2 szkl wiórków kokosowych
jabłko i/lub banan do starcia
mleko
1. Wszystkie skladniki suche (czyli wszystko oprócz mleka i świeżych owoców) wymieszaj ze sobą. Przedtym posiekaj orzechy i owoce suszone (jeśli jest taka potrzeba). Tak przygotowaną mieszankę możesz zamnkąć w słoiku i przetrzymywać długo.
2. Aby przygotować sobie śniadanie na następny dzień, odpowiednią porcję mieszanki umieść w miseczce. Zetrzyj do niej trochę jabłka czy banana i zalej mlekiem, ale bez przesady z ilością mleka (ma tylko przykryć płatki, a nie je zatopić).
2. Miskę przykryj foli spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy otworzyć lodowkę i wyjąć gotowe śniadanie, ktore mozna uzupelnić jeszcze o jakies owoce. Smacznego!!
PS: Można zrobić to z jogurtem, ale wychodzi wtedy bardzo gęste, więc polecam jednak mleko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz