Szybkie ciasto, tylko wymieszać i upiec, aby uzyskać taki oto chlebek bananowy, na który moja dwuletnia Bratanica z początku niechętnie spoglądała, myśląc, że to zwykły chleb. Kiedy już spróbowała, zmieniła zdanie. Żeby był bardziej wartościowy, dałam pół na pół mąkę pszenną i razową. Chciałam też napisac, że aby bylo zdrowiej, dodalam cukier trzcinowy, ale właśnie przeczytałam, że wcale nie jest on zdrowszy od buraczanego. Cukier trzcinowy i buraczany to praktycznie to samo, tyle że pozyskane z innej rośliny (odpowiednio trzciny cukrowej i buraka cukrowego). Nie ma więc znaczenia, za wyjątkiem smaku, jakiego cukru użyjemy do poslodzenia ciasta czy herbaty. Cukier trzcinowy swą brązową barwę zawdzięcza dodaniu wcześniej usunietej z niego melasy. Można powiedzieć, że zdrowszy jest cukier nierafinowany (czyli nie poddawany procesom oczyszczania), np. muscovado. Zawiera on więcej mineralow, choć w ilościach, jaie spozywamy, nie ma to większego znaczenia. Lepiej użyć np. melasy czy miodu. Tej drugiej wystarczy łyżka dziennie, bo przesadzać też nie mozna. Jest ona bogatym w minerały produktem ubocznym w procesie wytwarzania cukru. Ja osobiście używam różnych cukrów do słodzenia, jednak w miarę możliwości, używam miodu. Jakoś tak się rozpisałam, myślę, że zrobię niedługo dłuższy post na temat substancji słodzących do działu porady.
SKŁADNIKI (na 1 długa keksówkę):
1/2 szkl oleju (najlepiej słonecznikowego)
1 szklanka cukru
2 jajka
3 banany (proponuję przejrzałe)
2 szklanki mąkie (1 pszennej, 1 razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
3 łyżki mleka
- Nastaw piekarnik na 180stC. Keksowke wyłóż papierem do pieczenia.
- Utrzyj tłuszcz z cukrem. Dodaj jajka i dalej ucieaj (lub miksuj).
- Dodaj rozgniecione widelcem banany i mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksuj.
- Na koniec dodaj mleko i cynamon.
- Całość przelej do keksowki i picz w rozgrzanym piekarniku ok. 1h, kiedy sprawdzi się efekt patyczka (lub makaronu Spaghetti - Nigella mówi, że ten jest lepszy, jak kto woli :P). Smacznego!
Przesyłam nominację :)
OdpowiedzUsuńhttp://deliture.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
Przesylam nominacje.Wiecej informacjiGotuj zdrowo!Guten Appetit!
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!I ten piekny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię wyróżnić w Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuń