Strony

środa, 29 maja 2013

Omlet ze szparagami i szynką parmeńską

Zewsząd dociera do mnie informacja, że sezon na szparagi krótki i trzeba korzystać, póki są. To ja posłusznie korzystam z darów natury. Ponieważ nie jestem doświadczona przy szparagach, więc na początek prosty omlet (choć może wcale nie taki prosty, za pierwszym razem wyszla mi jajecznica ze szparagami). Przepis daję z 3 jaj, bo z 2 był cieniutki i nie mieściły się w nim szparagi. Jest sycący, więc można kogoś uszczęśłiwić i się podzielić. Polecam.

SKŁADNIKI:
3 jaja
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
2 plastry szynki wolnodojrzewającej
4 zielone szparagi (najlepiej młode)
świerzy tymianek
ulubiony ser
oliwa i maslo do smażenia


  1. Umyj szparagi i odetnij włókniste koncówki. Gotuj je 3-4 minuty.
  2. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dodj sól i pieprz oraz listki tymianku.
  3. Na patelni rozgrze odrobinę oliwy i masła. Wylej masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz.
  4. Przez pierwsze 20 sekund możesz za pomocą widelca przeswać masę, i tak powstałe dziury w omlecie zalewać surową masą z wierczchu 
  5. Gdy omlet usmaży się od spodu i będzieswobodnie poruszał się po patelni., a z wierzchu nie będą pływały juź surowe jajka, na jednej polowie wyłóż szynkę, szparagi i ser. Dodatki przykryj drugą połową omleta i po chwili zdejmij z ognia. Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz