Strony

czwartek, 30 maja 2013

Tarta z truskawkami na czekoladowym spodzie z nutką macierzanki

Sezon na truskawki przynosi tyle radości. Jest to ulubiony owoc mnóstwa ludzi, a Polska może poszczycić się drugim miejscem w dostawie tych owoców na świecie. Warto zatem wspierać rodzmiych dostawców i wybierać truskawki krajowe. Same owoce zawierają prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze czy cytryny. Poza tym obfitują w witaminy B1 i B2 oraz mikro- i makroelementy. Truskawki powstały przez skrzyżowanie poziomki chilijskiej z poziomką wirginijską. Zachęcam Was do korzystania z sezonu. Nie zastępujmy świeżych owoców sztucznie aromatyzowanymi produktami, które często wcale truskawek nie zawierają. Zamiast jeść jogurt "o smaku truskawek", pokrójmy kilka na kawałki i wrzućmy do jogurtu naturalnego albo wymieszajmy go z domowym musem truskawkowym. Truskawki to pyszna przekąska czy deser, do którego wcale nie trzeba dodawać cukru czy śmietany. Myślę teraz nad przepisem na
danie wytrawne z truskawkami. Jak cos wymyślę, podzielę się z Wami. Na razie jednak tarta z truskawkami, bez pieczenia. Słodki, mocno czekoladowy spód, a do tego niesłodki krem, truskawki i świeża macierzanka, któą z powodzeniem można zastąpić tymiankiem (macierzanka i tymianek to ta sama rodzina). Polecam.


SKŁADNIKI (na formę do tarty o średnicy 24cm)
Na czekoladowy spód:
300g markiz czekoladowych (np. oreo z nadzieniem czekoladowym)
50g gorzkiej czekolady
60-70g masła o temperaturze pokojowej

Na krem:
200g kremówki
375g (3 opakowania) serka Philadelphia
1 łyżka cukru pudru
1 lyżka soku z cytryny

0,5kg truskawek
świeża macierzanka lub tymianek


  1. Spód:  zmiksuj ciasteczka z czekoladą. Gdy uzyskasz proszek, połącz go z masłem, aby uzyskać lekko lepiącą się masę. Wyłóż nią dno i boki formy do tarty (24cm). Wstaw do lodówki.
  2. Krem: ubij kremówkę, następnie dodaj serek i szybko zmiksuj. Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Wymieszaj. Wyłóż krem na schlodzony spód tarty.
  3. Całość pokryj pokrojonymi w ćwiartki truskawkami oraz macierzanką. Trzymaj w lodówce. Smacznego !!!



4 komentarze:

  1. Prezentuje się obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie apetyczne zdjęcia! wprost nie mogę się od nich oderwać. intryguje mnie dodatek macierzanki, nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też zaintrygowało to połączenie. A tarta po prostu śliczna. I ta górka truskawek na wierzchu... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakujący dodatek do truskawek, zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń