Mam nadzieję, że Wasz weekend również zapowiada się ciekawie.
A jeśli macie ochotę na dobry obiad, to możecie skorzystać z poniższego przepisu. To risotto to chyba najlepsze, jakie zrobiłam do tej pory. Powstało kiedyś jako szybki obiad po szkole i tak mi zasmakowało, że powtórzyłam je, aby podzielić się z Wami przepisem.
SKŁADNIKI (na 1bardzo zadowalającą porcję):
100g ryżu do risotto (ja używam Arborio)
1 niewielka cebula, posiekana
1 ząbek czosnku
1-2 fileciki anchois
1/2 puszki tuńczyka w oleju (moja puszka miała 185g)
1/2 puszki pomidorów (1/2 x 400g)
50 ml białego wytrawnego wina
250ml wrzącego bulionu (ja dałam drobiowy, ale może być warzywny lub rybny)
opcjonalnie: ostra papryczka
świeży koperek
2 łyżki sera Cheddar (ja dałam pomarańczowy, na styl meksykański) lub też Parmezanu czy Grana Padano
oliwa
- Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej na niej otrochę oleju od tuńczyka i zeszklij cebulę. Jeśli chcesz, aby danie bylo pikantne, dodaj też drobno posiekaną papryczkę oczyszczoną z nasion Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i anchois (później się rozpadną).
- Po chwili zwiększ ogień i dodaj ryż. Cały czas mieszając pozwól mu prażyć się przez 1-2 minuty. Szybkim ruchem wlej wino i mieszając pozwól mu odparować.
- Zmniejsz ogień (powinien być taki średni) i ciągle mieszając ryż, małymi partiami dodawaj bulion. Zanim dodasz kolejną partię, pozwól, aby ryż wchlonął poprzednią.
- Kiedy ryż będzie już w miarę miękki, ale nie rozgotowany, dodaj pomidory i tuńczyka. Mieszaj, aż powstanie klejące risotto. Na koniec dodaj ser, przykyj danie pokrywką i odstaw na 5 minut, aby doszło.
- Podawaj na ciepło z posiekanym koperkiem, skrapiając oliwą. Smacznego !
Świetny pomysł na nietypowe risotto ;) Uwielbiam tuńczyka w połączeniu z pomidorami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńno, no, jak nietuzinkowo!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się.
super przepis... właśnie jestem w Toskanii i zjedliśmy super risotto.
OdpowiedzUsuńpolecam
próbowałam, boskie! anchois daje posmak owoców morza mmmm:)
OdpowiedzUsuń