Tymczaem zapraszam na ciasto, można powiedzieć, że serniczek, chociaż z niewielką ilością sera, za to bardzo aromatyczny.
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej z 2007 roku
SKŁADNIKI (na tortownicę ok. 24cm):
200g miękkiego masła + odrobina do natłuszczenia tortownicy
150-200g cukru
8 jajek, żółtka oddzielone od białek
ok.120g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
200g mieszanych suszonych owoców
250g sera ricotta
750g mąki
skórka starta z 2 pomarańczy
skórka starta z 3 cytryn
Na syrop rozmarynowy:
(ja trochę zmieniłam ten przepis, tu jednak podaję oryginalny)
120g cukru
125ml wody
3-4 dużę gałązki świeżego rozmarynu
- Zrób ciasto: Bialka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając żółtka, dalej ucierając. Dodaj ricottę i wymieszaj.
- Suszone owoce posyp odrobiną mąki i wraz z orzechami dodaj do masy. Dodaj także startą skórkę z pomarańczy i cytryn.
- Do masy stopniowo dodawaj pianę i delikatnie mieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę, i dokładnie, lecz delikatnie połącz ją z masą.
- Nagrzej piekarnik do 170stC. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą (u mnie spód wylożony papierem do pieczenia). Ciasto piecz przez godzinę, ostudź w piekarniku.
- Przygotuj syrop rozmarynowy. W tym celu rozpuść cukier w wodzie, dodaj gałązki rozmarynu i gotując na niewielkim ogniu zredukuj objętość płynu o połowę. Przykryj, zdjemij z ognia i odstaw na co najmniej 15 minut.
- Ostudzone ciasto ponakłuwaj widelcem i nasącz syropem rozmarynowym, uprzednio usuwając z nigo galązki. Smacznego !
Bardzo mnie ciekawi smak tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno troszkę podobne, bardzo mi smakowało. Dlatego zapisuję Twój przepis, bo ciacho wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńJak na 17-latkę to Cię podziwiam ;) I pozdrawiam z okolic Twojego miasta ;)
OdpowiedzUsuń