SKŁADNIKI:
700g wieprzowiny (według mojej mamy na gulasz najlepiej nadaje się łopatka)
300g chorizo
1 płaska łyżka mąki
2-3 czerwone cebule, posiekane
6 niedużych ząbków czosnku (nie obieraj ich)
200ml wytrawnego czerwonego wina
2 nieduże cukinie
1 puszka pomidorów
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
1,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
120g soi, najlepiej jednorocznej (można z powodzeniem zastąpić ciecierzycą z puszki)
sól, pieprz
oliwa
świeży rozmaryn
- Jeśli zdecydujesz się na soję, zalej ją dużą ilością wrzątku i namocz w nim przez ok. 12h. Następnie przepłucz ją pod bieżącą wodą i gotuj w dużej ilości wody do miękkości.
- Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę. Dokładnie wysusz papierowym ręczniczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz obtocz w 1 płaskiej łyżce mąki. Chorizo pokrój w półplasterki lub całe plasterki.
- W głębokiej patelni (u mnie grillowa) rozgrzej oliwę. Dodaj cebule, a po chwili chorizo oraz wędzoną paprykę. Gdy chorizo puści aromaty, dodaj wieprzowinę i obsmaż kawałki z każdej strony.
- Cukinie podkrój w półplasterki i wrzuć na patelnię
- Teraz całość zalej winem. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie oraz nieobrane ząbki czosnku. Gdy wino zacznie odparowywać, dodaj pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszaj.
- Duś pod przykryciem, aż potrawa przejdzie aromatami, a mięso będzie kruche. Na koniec dodaj soję/ciecierzycę i jeszcze chwilę duś całość.
- Podawaj ze świeżym rozmarynem w towarzystwie pieczywa, kaszy czy ziemniaków.
Przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuń