SKŁADNIKI:
2-3 buraki (po ok 200g)
2 duże dojrzałe gruszki
1 porcja dressingu cytrynowo-rozmarynowego z przepisu poniżej
- Zetrzyj buraki i gruszki na tarce, myjąc i obierając je uprzednio, a z gruszek pozbywając się gniazd nasiennych. Wymieszaj ze sobą.
- Polej dressingiem, wymieszaj i przed podaniem zostaw na ok. 15 minut.
- Jeśli to potrzebne, dodaj jeszcze trochę soli i pieprzu
Przepis pochodzi z książki Tima Mälzera "Born to cook 2"
dressing cytrynowo-rozmarynowy:
1 cytryna (najlepiej bio)szczypta soli
pieprz
1 płaska łyżeczka cukru
6-8 łyżek oliwy (lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
1 gałązka świeżego rozmarynu
- Sparz cytrynę wrzącą wodą, zetrzyj skórkę i wymieszaj z wyciśniętym sokiem
- Dodaj sól, pieprz i cukier. Dodaj oliwę i wymieszaj.
- Oderwij listki rozmarynu i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do dressingu. Dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz