Po prostu idealne połączenie, idealny smak!!! Dynia jest takim warzywem, które nie narzuca zbytnio smaku, więc można łączyć ją niemalże ze wszystkim. Wystarczy nutka fantazji, do której wszystkich Was zachęcam. Sama nie wiem, jak powstał ten przepis. Ot tak, po prostu.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 900g miąższu z obranej dyni
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. soku jabłkowego (bez dodatku cukru, 100% soku)
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 duże jabłka (polecam renetę)
- 80-100ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- Dynię pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać starty imbir i wrzucić pokrojoną dynię. Smażyć, aż lekko zmięknie.
- Zalać mlekiem i sokiem jabłkowym i gotować do momentu, kiedy dynia będzie całkowicie miękka. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Jabłka piec ok. 40 min w temp. 180°C
- Śmietankę ubić na sztywną pianę.
- Do każdej porcji zupy dodać pół jabłka oraz łyżkę śmietany. Dodatkowo można posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać na ciepło, zaraz po dodaniu śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz