SKŁADNIKI (na 15-20 placuszków)
- 250g startych (w paseczki) jabłek (ja uzyskałam tyle z jednego, naprawdę ogromnego jabłka)
- 200g serka mielonego
- 3 jajka
- 40g orzechów włoskich (pokrojonych i uprażonych na suchej patelni)
- 50g kaszy manny lub kukurydzianej
- 30-40g brązowego cukru trzcinowego
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 130g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na ciasto oprócz mąki, proszku do pieczenia i orzechów zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewaj do ciasta. Zmiksuj
- Na koniec dodaj orzechy włoskie (byle nie gorące) i wymieszaj.
- Smaż obustronnie, najlepiej na suchej patelni. Uważaj tylko, by nie robić placuszków zbyt grubych, bo mogą w środku pozostać surowe, a i tak dzięki proszkowi do pieczenia delikatnie urosną. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!!!
Oj, nie tylko pożywne, ale i pyszne! :) Idealne na jesienną porę.
OdpowiedzUsuńu nas tez dzisiaj sesja jabłeczna w sadzie z samego rana, tak więc na sniadanie racuszki z jabłkami były obowiązkowe
OdpowiedzUsuńładne zdjecia!