Strony

poniedziałek, 22 października 2012

Jesienne placuszki z jabłkami

 Piękny jesienny poranek, słońce rzuca światło na korony drzew jeszcze pokryte złocistymi liśćmi, człowiekowi od razu chce się żyć. Takie chwile należy odpowiednio uczcić i choć nie miałam czasu na jesienny spacer, znalazło się go trochę na sprawienie sobie pysznego śniadania. Skoro jesień, to placuszki z jabłkami oczywiście. A liście zebrane na spacerze dzień wcześniej.


SKŁADNIKI (na 15-20 placuszków)
  • 250g startych (w paseczki) jabłek (ja uzyskałam tyle z jednego, naprawdę ogromnego jabłka)
  • 200g serka mielonego
  • 3 jajka
  • 40g orzechów włoskich (pokrojonych i uprażonych na suchej patelni)
  • 50g kaszy manny lub kukurydzianej
  • 30-40g brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 130g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Składniki na ciasto oprócz mąki, proszku do pieczenia i orzechów zmiksuj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewaj do ciasta. Zmiksuj
  3. Na koniec dodaj orzechy włoskie (byle nie gorące) i wymieszaj.
  4. Smaż obustronnie, najlepiej na suchej patelni. Uważaj tylko, by nie robić placuszków zbyt grubych, bo mogą w środku pozostać surowe, a i tak dzięki proszkowi do pieczenia delikatnie urosną. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!!!




2 komentarze:

  1. Oj, nie tylko pożywne, ale i pyszne! :) Idealne na jesienną porę.

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas tez dzisiaj sesja jabłeczna w sadzie z samego rana, tak więc na sniadanie racuszki z jabłkami były obowiązkowe
    ładne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń