Na dworze szalał wiatr, lał deszcz, podczas gdy ja miksowałam migdały, zagniatałam ciasto, moi rodzice dzielnie kroili owoce, a piekarnik dawał znać, że jest już gotowy. Przedstawiam Wam przepis na obowiązkowy jesienny wypiek. Do klasycznej szarlotki wdarła się nutka mojej fantazji. Najbardziej jestem zadowolona z kruchego ciasta, bo suszone morele i migdały nadają mu idealny smak.
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24cm):
- 200g mąki
- 100g migdałów
- 160g suszonych moreli
- 80g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 150g chłodnego masła + 2 łyżki + odrobina do wysmarowania blachy
- 600g jabłek
- 500g gruszek
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 70g płatków migdałowych
- kasza manna lub bułka tarta
- Mąkę przesiej na blat, migdały i suszone morele zmiksuj i dodaj do mąki, dodaj cukier i płaską łyżeczkę cynamonu. 150g schłodzonego masła pokrój na kawałeczki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki. Wstaw do lodówki na co najmniej 2h.
- Jabłka i gruszki obierz i pokrój na małe plasterki o grubości ok. 3-5 mm. W rondelku roztop 2 łyżki masła i dodaj brązowy cukier. Mieszaj aż cukier się lekko rozpuści (uważaj, bo może pryskać). Wrzuć pokrojone jabłka i i dodaj cynamon. Trzymaj na niewielkim ogniu aż będą miękkie (od tego, jak długo będziesz je podgrzewać zależy to, jaka będzie konsystencja szarlotki. W mojej kawałki owoców były wyczuwalne. Na koniec wrzuć gruszki i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 190ºC. Blachę wysmaruj masłem, możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą/ kaszą manną. Wyłóż tortownicę 2/3 schłodzonego ciasta, nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową (świecącą częścią do góry) lub inną blachą. Włóż do nagrzanego piekarnika, po 10min zdejmij przykrycie i piecz jeszcze ok. 5 min.
- Popieczony spód obsyp porządnie kaszą manną lub bułką tartą i wyłóż na niego jabłka. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta i posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 50 min.
- Nie podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, odczekaj co najmniej 10 min, gdyż ciasto zbyt ciepłe, rozpada się i nie wygląda przez to efektownie.
- Podawaj z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną z cynamonem.
Wygląda rewelacyjnie! I te płatki migdałów na wierzchu;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna