Oto mój pomysł na wspaniałą przekąskę na wszelkie przyjęcia. Przepis jest prosty, tradycyjny, szybki i niezawodny.
Składniki:
·
2-3 porcje ciasta francuskiego
·
2 opakowania (450g) mrożonych liści
szpinaku
·
1 opakowanie (250g) sera ricotta
·
1 biała cebula drobno posiekana
·
2-3 obrane ząbki czosnku
·
2 łyżki masła
·
1 jajko
·
Sól i pieprz
1. Rozmrozić
szpinak lub od razu z zamrażarki wrzucić go do garnuszka, w którym wcześniej
należy zeszklić na maśle cebulkę. Kiedy szpinak już się rozmrozi, wycisnąć do
niego czosnek i porządnie doprawić solą i pieprzem. Spróbować, czy aby na pewno
nie jest jeszcze mdły. Dodać ricottę i wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę.
Zdjąć z ognia i ostudzić.
2. Ciasto
francuskie podzielić na mniejsze kwadraty. Na środek nakładać szpinak z
ricottą. Zaginać rogi i połączyć je ze sobą.
3. Ciasteczka
posmarować roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały rumiane zabarwienie..
4. Piec
15-20min w 200°C aż będą rumiane.
Chyba chodziło o ser ricotta, nie risotta ;)
OdpowiedzUsuńLiterówka, dzięki za uwagę
OdpowiedzUsuń