Uczę się jeść powoli, aby chwila przyjemności trwała jak najdłużej. O ile to tylko możliwe, zasiadamy do stołu wspólnie. Egzekwuję od członków rodziny, aby nie zaczynali jeść, póki wszyscy nie zajmą miejsca, a potem czekali ze wstawaniem i sprzątaniem talerzy do momentu, w którym ostatnia osoba (zwykle ja) skończy posiłek. Często ludzie krzywo patrzą na tych, którzy zanim rozpoczną spożywać, modlą się, dziękując za tę chwilę i za to, że mają co jeść. Sarah Britton w książce The Kinfolk Table zachęca do tego, aby przed posiłkiem, na moment (niekoniecznie ze względów religijnych) zatrzymać się i z wdzięcznością spojrzeć na przygotowane dania. To niby takie błahostki, ale spróbujcie wprowadzić je w życie, a przekonacie się, jak wiele mogą zmienić.
Równie istotnym, o ile nie najważniejszym elementem jest atmosfera. Moment, w którym rodzina siedzi przy stole powinien jednoczyć, a nie dzielić. Zadbajmy o to, aby wszelkie kłótnie odłożyć na później, bo inaczej całkowicie odbiorą nam przyjemność z jedzenia.
Gorąco zachęcam Was do docenienia wagi jedzenia w życiu. Cytując, co mówi Sarah: jedzenie jest czymś o wiele więcej niż pożywieniem - jest poezją.
Na rodzinną kolację polecam tę oto tartę. Tu jest na kruchym spodzie, ale myślę, że bez problemu można zastąpić go ciastem francuskim. Zatem do dzieła!
800-900g podłużnych buraków (ugotowanych i obranych, a następnie pokrojonych na plasterki)
1 duża czerwona cebula, obrana i pokrojona w plasterki
2 łyżki brązowego cukru
40g masła + dodatkowo do natłuszczenia formy
4 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz
Na ciasto kruche:
200g mąki pszennej
125g masła, schłodzonego i pokrojonego na małe kawałki
sól morska
1 duże jajko
3 łyżki zimnej wody
Do podania:
krem chrzanowy (ubitą kremówkę mieszam ze startym chrzanem)
sałatka z rukoli (umytą i osuszoną rukolę mieszam z dressingiem na bazie oliwy, musztardy Dijon, octu jabłkowego i miodu, dodaję suszoną żurawinę, drobno starty Parmezan i uprażone płatki migdałów)
- W dużej misce wymieszaj mąkę z dodatkiem soli. Dodaj masło i zagnieć, żeby powstała krucha masa. Zrób pośrodku wgłębienie i dodaj jajko oraz wodę. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dosól i dodaj jeszcze mąki i uformuj kulę. Rozwałkuj ciasto na obsypanej mąką stolnicy na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy.
- W dużej patelni podgrzej brązowy cukier. W momencie, kiedy zacznie się rozpuszczać, dodaj masło i mieszaj. Dodaj buraki i cebulę i smaż na średnim ogniu 10-12 minut, do momentu, kiedy zaczną się karmelizować. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180stC.. Dodaj ocet balsamiczny i zredukuj go, aż będzie gęsty i błyszczący.
- Natłuść formę do tarty. Postaraj się z karmelizowanych buraków wyjąć cebulę i odłóż na bok (chodzi o to, żeby nie znalazła się na wierzchu tarty i nie popsuła jej wyglądu).. Na dno formy wyłóż buraki, równomiernie przykrywając całą powierzchnię. Na buraki wyłóż cebulę i polej pozostałym na patelni sosem. Całość przykryj rozwałkowanym ciastem, dociskając je do brzegów. Ponakłuwaj widelcem.
- Piecz tartę ok. 30 minut lub do czasu, gdy ciasto będzie lekko rumiane. Po upieczeniu pozostaw na jakieś 10 minut, po czym przykryj ciasto dużym talerzem i odwróć do góry nogami tak, aby kruche ciasto znalazło się na spodzie, a buraczki na wierzchu. Jeśli jakieś buraczki spadną, możesz je z powrotem umieścić na tarcie (nikt nie zauważy :)). Proponuję podawać z wyżej wymienionym kremem chrzanowym i sałatka z rukoli. Smacznego!!!
Przepis pochodzi ze strony www.mimithorison.com
Czy masło w farszu można zastąpić oliwą z oliwek?
OdpowiedzUsuńMyślę, że zamiana masła na oliwę wymaga zmiany proporcji składników, ponieważ oliwa jest płynnym tłuszczem. Proponuję poszukać innego przepisu na ciasto kruche z oliwą i zastąpić te z masłem
Usuń