SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
1 szklanka czerwonej soczewicy (najlepiej nie przepołowionej)
1 puszka pomidorów (400g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150g chorizo, pokrojonej w półplasterki
spora garść zielonych oliwek
natka pietruszki, posiekana
sól i pieprz
- Wspyp do garnuszka soczewicę, zalej dwiema szklankami wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem, ąz będzie miękka. Uwaga! Soczewicę łatwo rozgotować, więc musisz ją ciągle kontrolować. Ugotowaną soczewicę odcedź.
- W czasie, gdy soczewica się gotuje, na suchą i rozgrzaną patelnię dodaj chorizo (kiełbasa jst dość tłusta, więc raczej nie ma potrzeby, dodawania oliwy. Podsmaż ją trochę, po czym dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki (jeśli są duże, możesz przekroić je na pół), po czym wrzuć na patelnię ugotowaną soczewicę.
- Całośc dokładnie wymieszaj z natką pietruszki, dopraw w razie potrzeby i podawaj. Smacznego!
Smakowicie!
OdpowiedzUsuńJa tez najbardziej lubie czerwona :)