Strony

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Soczewica z chorizo, oliwkami i sosem pomidorowym

Soczewica coraz częściej pojawia się na moim stole. Za zieloną specjalnie nie przepadam, ale czerwona bardzo mi smakuje. Zazwyczaj ugotowaną soczewicę wrzucam na patelnię z gorącym pomidorowym sosem i dodaję różne dodatki. Tym razem wzbogaciłam tradycyjne hiszpańskie tapas: oczewicę z chorizo o oliwki i pomidory. Tak smakuje ciekawiej i nie jest sucha. Naprawdę polecam, zwłaszcza że jest bardzo zdrowym zastępnikiem ziemniaków czy białego ryżu.

SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
1 szklanka czerwonej soczewicy (najlepiej nie przepołowionej)
1 puszka pomidorów (400g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150g chorizo, pokrojonej w półplasterki
spora garść zielonych oliwek
natka pietruszki, posiekana
sól i pieprz


  1. Wspyp do garnuszka soczewicę, zalej dwiema szklankami wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem, ąz będzie miękka. Uwaga! Soczewicę łatwo rozgotować, więc musisz ją ciągle kontrolować. Ugotowaną soczewicę odcedź.
  2. W czasie, gdy soczewica się gotuje, na suchą i rozgrzaną patelnię dodaj chorizo (kiełbasa jst dość tłusta, więc raczej nie ma potrzeby, dodawania oliwy. Podsmaż ją trochę, po czym dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki (jeśli są duże, możesz przekroić je na pół), po czym wrzuć na patelnię ugotowaną soczewicę.
  3. Całośc dokładnie wymieszaj z natką pietruszki, dopraw w razie potrzeby i podawaj. Smacznego!

1 komentarz: