SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 łyżka oliwy z oliwek
25g masła
1 czerwona lub biała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2cm kawałek świeżego imbiru, obranego ze skórki i startego
2 łyżeczki curry w proszku (lub 1 bardzo czubata)
2 liście laurowe
garstka suszonych liści curry
1 duży pomidor
250g długoziarnistego ryżu (np. basmati lub jaśminowego)
250g wędzonych filetów pstrąga, bz ości, w kawałkach
3 jajka, ugotowane na średnio miękko (jak na zdjęciu), pokrojone w ćwiartki
garść liści kolendry (zastąpiłam natką pietruszki)
trójkąciki z limonki (może być cytryna)
1/2 ogórka, pokrojonego w podłużn kawałki lub plasterki
- Podgrzej w garnku oliwę i masło. Dodaj posiekaną cebulę ze sporą szczyptą soli i zeszklij ją, żeby była miękka. Dodaj czosnek, imbir, curry, liście curry, liście laurowe, a po chwili pomidory i smaż ok. 2 minut.
- Do naczynia wsyp ryż i dokladnie wymieszaj go z zawartością. Wlej 500ml wody i dopraw jeszcze solą. Całość doprowadź do wrzenia, a natsepnie nałóż pokrywkę i trzymaj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki, lecz nie rozgotowany. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zdejmij naczynie z ognia, ostrożnie wymieszaj z kawałkami ryby.
- Podawaj udekorowane jajkiem, ogórkiem i kolendrą oraz kawalkami limonki, z których każdy wedle własnych potrzeb może wycisnąć sobie sok. Warto dodatkowo skropić danie oliwą z oliwek. Można jeść zarówno na ciepl jak i na zimno. Smacznego !!!
Przepis pochodzi z książki Bill Granger "Najlepsze dania Billa"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz