Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na 5-6 porcji):
500g mielonego udźca indyka
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
200g ryżu długoziarnistego (najlepiej Basmati)
1 szklanka czerwonej soczewicy (delikatnie podgotowanej)
Na bulion:
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
natka pietruszki
1 puszka pomidorów
3 szalotki
1 i 1/2 nasion kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ajwaru (można zamiast tego dodać 1/2 bakłażana i 1/2 czerwonej papryki)
Do podania: świeża kolendra/natka pietruszki i oliwa Extra Virgin
- Przygotuj bulion: w garnku zagotuj 4 szklanki wody. Dodaj wszystkie obrane i umyte składniki na bulion, posól i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką, aż płyn nabierze smaku. Możesz dodać też ziarna pieprzu, ziele angielskie czy kozieradkę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos: na patelni zeszklij cebulę, dodaj nasiona kopru włoskiego. Po chwili dorzuć plasterki czosnku i przyrumień. Dodaj pomidory z puszki i ajwar (lub bakłażana i paprykę). Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru i duś na małym ogniu pod przykryciem jakieś 15 minut. Jeśli dodałeś bakłażana i paprykę, możesz zmiksować sos.
- Nastaw piekarnik na 180stC. Przygotuj duże patelnię żaroodporną z przykryciem (lub folią aluminiową). Zmielone mięso połącz z solą, pieprzem, papryką w proszku i kolendrą. Obsmażaj partiami, usmażone partie odsuwając na brzeg patelni i dodając kolejne. Dodaj ryż i smaż z mięsem przez ok. 1 minutę. Dodaj soczewicę. Po minucie dodaj sos i bulion i wymieszaj. Całość zagotuj, przkryj pokrywką (lub folią aluminiową) i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw danie na chwilę pod przykryciem, aby doszło. Podawaj ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki, skrapiając oliwą. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz