SKŁADNIKI:
1,5 litra bulionu rybnego* (ewentualnie warzywnego)
1 marchew, pokrojona na półplasterki
1 czerwona papryka, pokrojona
ok.450g mrożonych lub świeżych krewetek
ok. 850g ryby ( u mnie dorsz atlantycki - tzw. czerniak i jakieś 200g łososia)
1,5 puszki (600g) pomidorów
2 łyżki papryki wędzonej w proszku
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
pęczek bazylii
oliwa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie: kawałek papryczki chili lub harborio, pozbawionej nasion i drobno posiekanej
- Rybę i krewetki opłusz, wysusz. Rybę pokroj w kostkę i oprusz solą, tak jak krewetki. Odłóż na bok.
- W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego paprykę i marchewkę.
- W osobnym garnuszki na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj ostrą papryczkę, pomidory z puszki i wędzoną paprykę w proszku. Dopraw solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotuj, żeby aromaty się połączyły i dodaj do bulionu.
- Wrzuć rybę i krewetki do gotującej się zupy. Gotuj pod przykryciem, aż ryba i krewetki będą ugotowane (powinno to zająć ok. 15 minut).
- Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem dorzuć opłukane listki bazylii. Smacznego !!!
*Ja zrobiłam bulion rybny tak samo jak warzywny, tylko dodałam grzbiety rybne (zapytaj się w sklepie rybnym o grzbiety pozostałe z filetowania ryb, dali je za darmo, bo inaczej i tak by je pewnie wyrzucili. Jeśli jednak ich nie dostaniesz, możesz dodać np. łyżkę sosu rybnego albo zostawić bulion bez rybnego posmaku
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW przypadku zupy rybnej to ja mogę śmiało powiedzieć, iż jest to moim zdaniem jedna z lepszych zup jaka istnieje. Ja również jestem wielką zwolenniczką jeśli chodzi o same dania rybne. Rybę najczęściej zamawiam od https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż musi być ona najwyższej jakości.
OdpowiedzUsuń