SKŁADNIKI (na 35-40 ciastek):
200g masła o temp. pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej zwykłych górskich, ale błyskawiczne też się nadadzą)
1/2 szklanki słupków migdałów
1/2 szklanki suszonej żurawiny
- Utrzyj masło, dodaj cukier biały, a potem brązowy i dalej ucieraj, dodaj jajko i zmiksuj.
- Następnie dodaj pozostałe składniki za jednym razem (dokładnie mieszając uprzednio mąkę z sodą i prozkiem do pieczenia). Zmiksuj.
- Piekarnik nstaw na 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciast formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je łyżką. Układaj na blaszce w sporych odstępach*. Piecz 15-17 minut aż zbrązowieją.
- Po ostudzeniu trzymaj w szczelnie zamkniętym pjemniku.
*Ciasteczka według oryginalnego przepisu powinny bardzo urosnąć w bok. Mnie jednak w bok za bardzo nie urosły i musiałam uformowane kulki spłaszczać całkowicie. Proponuję więc, abyś w na początku uformował lekko spłaszczone kulki, a jeśli nie rozpłyną się i nie stworzą płaskich ciastek, rozpłaszcz je bardziej.
No pewnie, że są nawet lepsze! Twoja wersja wygląda na smakowitą:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam owsiane ciasteczka, Twoje wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń