Strony

środa, 20 lutego 2013

Lemon dimples - kruche ciasteczka z lemon curd

Kocham te ciastka. Przedwczoraj piekłam je drugi raz, by w dniu moich urodzin zamiast cukierkami, poczęstować znajomych czymś szczególnym. Były one jednymi z pierwszych ciastek w moim życiu. Razem z przyjaciółką, zwolnione z egzaminu gimnazjalnego z języka obcego, w czasie gdy nasi rówieśnicy w całym kraju ubrani na galowo siedzieli w ławkach, wygrzewałyśmy się na kocyku, na środku pola, zajadając się tymi właśnie ciastkami. Po podróży rowerem były w sam raz na uzupełnienie kalorii. 
Niedługo potem, będąc w paryskim sklepie ze słodyczami, zostałam poczęstowana podobnymi ciasteczkami i mogłam pochwalić się wiedzą na ich temat (choć moja wiedza na temat ciastek była i nadal jest znikoma).
Moim znajomym bardzo smakowały, moja mama szaleje na ich punkcie, ja je po prostu kocham. Można powiedzieć coś więcej?
(Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki - jego konsystencja będzie wtedy lepsza)

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

SKŁADNIKI (na ok 35-40 ciastek):
Na lemon curd:
sok i skórka z 3 cytryn (skórka tylko z wierzchu, bez białej części)
180g cukru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszana z odrobiną letniej wody, zaraz przed użyciem)
1 łyżka oliwy

200g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
1/4 szkl. drobnego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. mąki pszennej

  1. Przygotuj lemon curd (najlepiej na dzień przed pieczeniem): W niewielkim rondelku wymieszaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz jajka i żółtka, dokładnie rozbełtane widelcem. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy płyn się zagotuje, trzymaj go jeszcze chwilę, mieszając, po czym dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie mąkę ziemniaczaną. Nie zdejmuj z ognia, cały czas mieszaj, aż uzyskasz gęsty krem. Dodaj łyżkę oliwy i ostudź. Tak przygotowany lemon curd umieść w słoiku i wstaw do lodówki. Możesz go w niej trzymać przez tydzień.
  2. Wyrób ciasto: Masło dobrze rozetrzyj z cukrami, dodaj jajko i dalej ucieraj. Dodaj skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, cukier wanilinowy. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę, dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto rękoma, aż nie będzie się kleiło. Szczelnie owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Przygotuj ciasteczka: Wyjmij z lodówki ciasto i lemon curd. Z ciasta ulep w dłoni niewielkie kulki, delikatnie je rozpłaszcz, po czym zrób zagłębienie, sięgające prawie do dna (inaczej ciastka urosną, a lemon curd wypłynie po bokach). Ja zagłębienie na lemon curd robiłam za pomocą zakrętki od butelki. Tak przygotowane ciasteczka wypełniaj kremem, aby płasko wypełnij zagłębienia.
  4. Piecz w temp. 180°C, aż będą bardzo delikatnie rumiane z wierzchu (w oryginalnym przepisie jest mowa o 15min, u mnie piekły się jednak mimo dobrego piekarnika 2 razy dłużej).







4 komentarze:

  1. Pyszne! Uwielbiam wszystko, co cytrynowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedne z najlepszych ciasteczek, jakie jadłam ^^ Może dlatego, że po długiej jeździe rowerem i to był jeden z nielicznych wypieków, do jakich udało mi się odrobinkę przyczynić i ich nie zepsuć, ale i tak są wyśmienite :))

    OdpowiedzUsuń
  3. do lemon curdu nie daję oliwy, tylko masło (80 g)i nie trzeba dawać mączki ziemniaczanej - robiłam i jest gęsty. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Są genialne! gorąco polecam, zwłaszcza jeśli ktoś lubi cytrusy. Warto jednak przy okazji zaprosić znajomych na herbatkę, żeby nie zjeść wszystkiego samemu :P

    ~ruda

    OdpowiedzUsuń