Strony

sobota, 16 lutego 2013

Korma z kurczaka

To danie także znalazło się na stole podczas hinduskiej kolacji z przyjaciółmi. Powtórzyłam je w tym tygodniu. Nawet nie wiecie, jak bardzo cieszy takie posiłek razem z ryżem i curry z bakłażana i pomidora , czekający na mnie po wyczerpującym treningu. Ledwie zrobiłam te zdjęcia. Podoba mi się sposób przygotowywania tego typu dań, najpierw podsmażając przyprawy, a dopiero potem zalewając je bulionem czy czymkolwiek innym. Mam wrażenie, że aromat staje się wtedy mocniejszy niż w przypadku dodawania wszystkiego na koniec. Spodobało mi się także, dodawanie całego imbiru, zamiast startego, całej kory cynamonu, zamiast sproszkowanej. Tak powinno być. Oryginalny przepis wzbogaciłam o kilka listków curry, które nabyłam w Kuchniach Świata. Całość to po prostu obłęd.

Na podstawie przepisu ze strony www.licencjanagotowanie.blox.pl


SKŁADNIKI:
olej rzepakowy
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, obrany
1 kora cynamonu
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
kilka suszonych liści curry (w razie trudności z zakupieniem, można spokojnie pominąć)
375ml gorącego bulionu drobiowego
1 szklanka sosu pomidorowego (mogą być zmiksowane pomidory z puszki)
1 łyżka brązowego cukru
sól
600-800g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki i dobrze osuszoych z wody
125ml maślanki naturalnej
90 niesoloych nerkowców
pęczek świeżej kolendry


  1. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir (1/5 zetrzyj, resztę wrzuć w całości), przełamaną korę cynamonu, listki laurowe, pieprz cayenne, mieloną kolendrę i kurkumę oraz listki curry.Smaż, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat i równo pokryją cebulę.
  2. Wlej bulion, sos pomidorowy. Dodaj cukier i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia.
  3. W czasie gdy sos się podgrzewa, na patelni rozgrzej olej i usmaż kawałki kurczaka, aż w całości będą miękkie i usmażone, lecz nie przysmażone. Dodaj mięso do sosu. Doprowadź do wrzeia.
  4. Zmiksuj nerkowce i maślankę i dodaj do mięsa. Całość jeszcze chwilę gotuj, aż sos będzie gęsty, a aromaty się przenikną.
  5. Podawaj z ryżem, wyjmując przed tym liście laurowe, korę cynamonu i korzeń imbiru



1 komentarz: