Sernik ten przygotowałam dla rodziny, która przyjechała na Wszystkich Świętych. Jest nieskomplikowany, a zarazem bardzo dobry. Wierzch z początku miała zdobić polewa chałwowa, ale ze względów estetycznych użyłam malinowej, która doskonale równoważy smaki.
Przepis na bazie fistaszkowo-czekoladowego sernika Nigelli Lawson z książki "KUCHNIA Przepisy z serca domu"
SKŁADNIKI:
(Wszystko powinno mieć
temperaturę pokojową)
- Na spód:
·
225g ciasteczek Digestive
·
100g gorzkiej czekolady (ok 74% kakao)
- 1-2 łyżki masła
- Na nadzienie:
·
500g serka śmietankowego do serników
·
3 jajka
·
3 żółtka (z białek można przygotować
bezy)
· 75g miałkiego cukru
·
125 ml kwaśnej śmietany
·
250 g chałwy
- olejek waniliowy
Dodatkowo:
- pudełko malin (świeżych lub mrożonych)
- 3-4 łyżki cukru
Ponadto: tortownica o średnicy 23cm
1. Ciasteczka
Digestive zmiksuj. Jeśli masz dobry mikser, od razu dodaj czekoladę i masło,
aby połączyły się z ciasteczkami w jedną zbitą kulę. Jeśli nie, rozpuść masło i
czekoladę w kąpieli wodnej, a dopiero po tym dodaj do ciasteczek aż połączą się
w jedną kulę. Przełóż ciasto do tortownicy i wylep dno oraz dolną część boków
równą warstwą. Wstaw do lodówki i zajmij się nadzieniem.
2. Wszystkie
składniki na nadzienie z wyjątkiem chałwy zmiksuj na gładką masę. Następnie
rozgnieć chałwę na jednolitą masę i dodaj do ciasta. Wylej masę na spód w
tortownicy i piecz godzinę w 170°C, ale już po 50 min sprawdź, czy ciasto jest
gotowe. Wierzch – i tylko wierzch – powinien być ścięty i suchy. Nie wyjmuj
ciasta z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu. Daj mu posiedzieć w ciepłym,
delikatnie otwartym piekarniku, aby nie opadło.
3. Teraz
czas na przygotowanie pomady.Maliny zagotuj w garnuszku z cukrem, aby uzyskać
mus owocowy. Następnie przetrzyj je przez sitko w celu pozbycia się pestek.
Posmaruj musem wierzch sernika i wstaw do lodówki na noc, ewentualnie na kilka
godzin.
4. Przed podaniem wyjmij z lodówki, by
się lekko ogrzał, co ułatwi wyjęcie go z tortownicy i sprawi, że stwardniała
czekolada zmięknie i spód nie będzie trudny do pokrojenia. Nie trzymaj jednak
sernika w cieple zbyt długo.
Chałwa i maliny - to brzmi cudownie! Olgo, ten sernik musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię - pysznie tutaj:)
Piekłam sernik chałwowy, z polewą chałwową - pyszny był. Z malinami musi smakować bardziej świeżo, a wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńZ malinami jest co prawda mniej chałwowy, ale nie jest dzięki nim mdły i zbyt słodki
Usuń