SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 80g solonych pistacji
- 180-200g drobno startej marchwi (ok. 3 średniej wielkości)
- 80g sera owczego Bryndza
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
- sól
- pieprz
- natka z pietruszki
- 200g makaronu Spaghetti
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- W moździerzu utrzeć obrane pistacje i Bryndzę na gładką masę.
- (Jeśli mamy wystarczająco duży moździerz, dalej w nim przygotowywać pesto, jeśli nie, całość przełożyć do miski) Dodać marchewkę, imbir, oliwę, sok z cytryny. Całość dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać od razu posypując porządną ilością grubo posiekanej natki pietruszki (nie sugerować się ilością na zdjęciu) UWAGA: pesto nie można podgrzewać z uwagi na Bryndzę, która zaczyna się wtedy ciągnąć jak żółty ser, uniemożliwiając połączenie pesto z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz