Ciasto
to było znakomitym prezentem na Dzień Matki. Wklejam na nie przepis, póki sezon na maliny jeszcze trwa. Stanowi znakomity efekt wizualny i
smakowy. Nie jest zbyt słodkie, oryginalne kruche ciasto i lekko kwaskowate
malinowe nadzienie czynią je prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. W oryginale,
z którego korzystała pani Dorota z „moich wypieków” ciasto było pieczone w
formie 30 x 20 cm. Piekąc w formie do tarty o średnicy 24 cm zostaje trochę
ciasta, które można przeznaczyć na tartaletkę lub ciasteczka z dżemem
malinowym, co ja także uczyniłam.
Składniki:
- 255 g mąki pszennej
- 60 g bułki tartej
- 170 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
- 225 g masła, o temp. Pokojowej + trochę do natłuszczenia formy
- 120g cukru + dodatkowo na dżem malinowy (ilość według uznania)
- 2 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- ok. 1 kg świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- Spora garść płatków migdałów
1. Przygotować dżem malinowy (lepiej
robić go samemu niż kupować ze względu na mniejszą zawartość cukru): W
garnuszki zagotować maliny. Gdy uzyskamy jednolitą masę, można przetrzeć ją
przez sitko, by pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne. Dodać cukier i
sok z cytryny. Trzymać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż
zgęstnieje
2. W misce wymieszać mąkę, bułkę tartą,
migdały, przyprawy. Wysypać na powierzchnię stolnicy
3. Masło utrzeć z cukrem. Następnie
dodać 1 jajko i skórkę z cytryny, dalej ucierając.
4. Utarte masło dodać do mieszanki z
mąką i rękoma zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią
spożywczą i wstawić na przynajmniej 1 godz., a najlepiej na całą noc do
lodówki.
5. Jedną część ciasta rozwałkować i
wyłożyć nim natłuszczoną masłem formę. Na ciasto nałożyć dżem malinowy.
6. Rozwałkować drugą część schłodzonego
ciasta i pociąć na paski szerokości ok. 1,5 cm. Układać je na wierzchu tarty
tak, aby uzyskać kratkę.
7. Zaraz przed pieczeniem ciasto
posmarować z wierzchu roztrzepanym z 1 łyżką mleka jajkiem, a boki obsypać
płatkami z migdałów.
8. Piec 30-40 min w temp. 180°C, aż
wierzch się przyrumieni, a dżem będzie delikatnie bulgotał.
Twój przepis to jeden z kilku z których "sklejałem" swój linzer tort ;) dzieki
OdpowiedzUsuńw takim razie życzę powodzenia :)
Usuń