SKŁADNIKI (na 4 porcje):
4 wypatroszone pstrągi
cytryna, pokrojona w plasterki
Na pesto:
2 małe pęczki liści czosnku niedźwiedziego (jeden pęczek taki jak na zdjęciu powyżej)
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz
kilka łyżek dobrej oliwy
- Nastaw piekarnik na 180stC.
- Upraż pestki dyni na suchej patelni. Posiekaj czosnek. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj w blenderze bądź utrzyj w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Umyj, a następnie osusz pstrągi. Delikatnie oprósz je od środka solą, a następnie włóż do środka każdego trochę pesto i 2-3 plasterki cytryny.
- Tak przygotowane ryby dokładnie owiń folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz, łącząc ją od góry, aby sos nie wyciekał. Połóż na blasze i wstaw do piekarnika. Po 15-20 minutach otwórz folię i piecz jeszcze ok. 10-15 minut. Podawaj z sosem, który powstał na dnie folii, możesz podać do tego np. ziemniaki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz