Gulasz wielu Polakom kojarzy się zapewne z mięsem w sosie bez ani grama warzyw. Niech to nie zrazi Was do tej wspaniałej potrawy. U mnie w domu też taki kiedyś był. Jak dziś pamiętam scenę z mojego dzieciństwa, kiedy z Bratem na długo po czasie obiadu siedzieliśmy jeszcze przy stole, nie mogąc przełknąć: ja kaszy gryczanej, on gulaszu. Na ratunek przyszedł nam na szczęście nasz starszy Brat i pomógł zjeść zimny już obiad. Dziś nie jestem już takim wrogiem kaszy gryczanej. Do tego gulaszu podałam delikatniejszą wersję, bo niepaloną. Można podawać z ulubionym rodzajwm kaszy, ziemniakami czy ryżem, wedle uznania.
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
oliwa
1,2kg surowej szynki wieprzowej bez kości, pokrojonej na kawałki
125ml czerwonego wytrawnego wina (Jamie pisze, że greckie)
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 duży por, umyty, przycięty i pokrojony w grube plasterki
2 czerwone papryki, bez nasion, grubo pokrojone
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka przecieru pomidorowego
200g suszonych miękkich śliwek, wydrylowanych i grubo pokrojonych
sok z 1 cytryny (lub mniej)
mały pęczek świeżej natki pietruszki
- W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy na dużym ogniu. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż każdy kawałek będzie ze wszystkich stron złotawy. Jeśli garnek nie jest wystarczająco duży, należy obsmażać mięso partiami.
- Dolej wino i ocet i duś całość przez 5 minut, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Wtedy przełóż wszystko do miski, a garnek znów postaw na ogniu.
- Wlej kolejną porcję oliwy i powoli smaż na niej marchew, paprykę i por z dodatkiem oregano przez 10-15 minut., od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny trochę zmięknąć.
- Przełóż mięso z powrotem do garnka z warzywami. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu oraz przecier pomidorowy. Wlej do garnka tyle wody, aby pokryła wszystkie składniki. Wymieszaj.
- Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek i duś potrawę ok. 2 godzin, aż mięso zacznie się rozpadać. Dodaj śliwki i gotuj całość bez pokrywki przez ok. 45 minut. Mięso do tego czasu powinno całkowicie zmięknąć, a sos zgęstnieć i wypełnić się aromatami.
- W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę. Podawaj, skrapiając dobrą oliwą extra vergine. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" autorstwa Jamiego Olivera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz