SKŁADNIKI (na 6 porcji zupy):
1kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki (w poprzek)
4 papryki (2 czerwone, 2 żółte), pozbawione ogonków i gniazd nasiennych, przekrojone na pół
2-3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki)
100g orzechów włoskich (po części zmiksowanych, część posiekana)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
500ml wywaru warzywnego lub drobiowego
cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
starty Parmezan lub Grana Padano
świeża bazylia
- Nastaw piekarnik na 200stC. Nasmaruj warzywa oliwą i wyłóż je na natłuszczonej blasze (rozcięciem do góry). W pomidory powtykaj plasterki czosnku. Posyp solą i pieprzem i piecz 40-50min, aż warzywa będą miękkie i będzie wypływał z nich sok.
- Zagotuj bulion, dodaj do niego upieczone warzywa, chwilę pogotuj, a następnie zmiksuj na jednolity krem i dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Do kremu pomidorowo-paprykowego dodaj orzechy i cynamon. Podawaj ze startym Parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz