SKŁADNIKI (na 5-6 porcji):
1 kurczak (ok. 1,5kg)
kilka gałązek tymianku
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
10 małych szalotek (można zastąpić malymi cebulkami lub większą ilością dymek)
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 bouquet garni (kilka związanych gałązek natki pietruszki i tymianku, 3 liście laurowe)
1 litr czerwonego wytrawnego wina
1 czubata łyżka mąki
sól i pieprz
Na soczewicę:
300g niewielkich pieczarek
200g wędzonego boczku (bez skóry)
1,5 szkl brązowej soczewicy
500ml bulionu drobiowego
- Przelej wino do garnka i gotuj, aż odparuje ok. 1/3. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Podziel kurczaka na porcje (ja robiłam to pierwszy raz, więc posłużyłam się video z youtube:P i ufff... udało się :)). Pod skórę każdej porcji kurczaka włóż gałązkę tymianku. Obierz i pokrój marchewki w grube plasterki. Pokrój seler naciowy na kawałki o szerokości 1cm. Obierz cebulki. Rozgnieć ziarna pieprzu. W dużym naczyniu umieść mięso, marchewki, seler, cebule, bouquet garni, pieprz, zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na 24h. Po tym czasie wszystkie skladniki przesiąkną aromatem wina.
- Następnego dnia umieść na garnku duży durszlak i umieść w nim kurczaka z warzywami, aby odcedzić marynatę. Pozostaw na godzinę, aby mięso się ociepliło, a soki odcedziły.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 200stC, mąkę wyłóż na blachę i praż ją 6-8min w nagrzanym piekarniku. Kurczaka osusz papierowym ręczniczkiem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka po 5min z każdej strony. Odłóż mięso na talerz, a na patelnię wrzuć warzywa i zioła i smaż je kilka minut, aby delikatnie zmiękły i odłóż je do mięsa. Na patelnię dodaj w razie potzreby trochę oliwy i wsyp uprażoną mąkę. Mieszaj przez kilka sekund, a następnie, ciagle mieszając powoli dolewaj winną marynatę. Zagotuj.
- Nagrzej piekarnik do 150stC (jeśli nadal jest nagrzany po prażeniu mąki, wyłącz go na chwilę i pozostaw otarte drzwiczki). Mięso i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę i zalej winem. Przykryj (ja przykryłam folią aluminiową, błyszczącą stroną w stronę mięsa). Piecz 1,5h, po czym zdejmij przykrycie i piecz dalej ok. 15 minut, aż mięso będzie kruche.
- W rondlu podsmaż kawałki boczku oraz pieczarki. Dodaj soczewicę i zalej całość bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka i wchłonie zdecydowaną większość luba cały płyn. Dopraw pieprzem do smaku.
- Mięso podawaj na soczewicy z winnym sosem, który możesz po pieczeniu jeszcze chwilę podgotować, aby go zredukować, a tym samym wzmocnić smak. Smacznego!!!
Przepis z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz