SKŁADNIKI (na 4 porcje):
800g średnich marchewek, obranych
ok. 3 łyżek masła
kilka listków laurowych
sól morska
świeżo zmielony zmielony czarny pieprz
- Pokrój marchewki w poprzek na kawałki o długości ok. 6cm
- Przygotuj rondel takiej wielkości, aby ciasno ustawić marchewki na sztorc.
- Kiedy ustawisz już marchewki w rondlu, połóż na nich kawałki masła i wepchnij pomiędzy nie listki laurowe. Oprósz solą i pieprzem
- Wlej tyle wody, żeby sięgała do polowy wysokości marchewek i postaw ogień na rondlu.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i przykryj pokrywką.
- Duś na małym ogniu 20 minut.
- Zdejmij pokrywkę i zredukuj płyn, gotując na małym ogniu. Powinno to trwać ok. 30 minut.
- Marchewki powinny lekko przypiekać się na maśle, efekt skarmelizowania nadaje im charakteru. Warzywa będą gotowe, kiedy ich spody zbrązowieją.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem" autorstwa Jamiego Olivera
Świetny pomysł - uwielbiam gotowane marchewki, z pewnością wypróbuję Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuń