SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
8 jajek (z lodówki)
200g cukru
8 łyżek mąki (130g)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (90g)
1 łyżeczka sody
skórka z 1 cytryny
olejek cytrynowy
Na korzenny mus jabłkowy:
ok. 1,5 kg jabłek (gatunki o miękkim miąższu)
1 łyżka (lub więcej) świeżo startego korzenia imbiru
1 roztarta kora cynamonowa (lub zwykły cynamon w proszku)
opcjonalnie: trochę cukru (zależnie od rodzaju jabłek)
- Upiecz biszkopt: Nagrzej piekarnik do 180ºC. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie mieszając, aby połączyły się z pianą. Dodaj cukier i wymieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszana przed tym z sodą. Dodaj skórkę z cytryny i kilka kropel olejku cytrynowego.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Piecz biszkopt 30-35min.
- Przygotuj mus jabłkowy: Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Trzymaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i zaczną się rozpadać Dodaj sok z cytryny. Aby nie było grudek, możesz zmiksować mus. Dodaj imbir i korę cynamonową oraz cukier (o ile go potrzeba).
- Przekrój biszkopt n 3 części i każdą nasącz wodą z sokiem cytryny, z likierem cytrynowym lub z wódką cytrynową. Przełóż musem owocowym i udekoruj według uznania (u mnie kawałki jabłek i cytryn oblane rozpuszczonym dżemem morelowym z 1 łyżką masła.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń