Przepis ten dostałam od przyjaciółki. Wbrew pozorom danie to nie wymaga dużych nakładów pracy, a możemy sprawić sobie typowo jesienny, dobry obiad. Specyficzny smak nasion kopru włoskiego sprawia, że mięso smakuje całkiem niebanalnie. Można je dostać w sklepach zielarskich, gdyż są używane w celach zdrowotnych (wspomagają pracę jelit). Powszechnie spożywane przez Hindusów na polepszenie trawienia po posiłku, mojej innej przyjaciółce przypomniały smak wakacji. Mnie natomiast kojarzą się z ziołowymi herbatkami dla dzieci, których nigdy nie piłam, za to wiele razy wyjadałam z puszki.
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- na kapustę:
¼ kostki masła
- mała główka czerwonej kapusty
- jabłko pokrojone w cienkie paski
- 100 ml soku z żurawiny*
- łyżeczka soli
- 6 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki octu balsamicznego
na mięso:
- duża polędwiczka wieprzowa
- sól i pieprz
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- masło do smażenia
na jabłka pieczone:
- 3 jabłka
- 1,5 łyżeczki miodu
- kawałek masła
- 1 łyżka rodzynek
- kilka goździków
- W rondlu roztop masło. Wrzuć kapustę i jabłko i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj sok z żurawiny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, i ocet balsamiczny. Gotuj na niewielkim ogniu, aż sos prawie wyparuje, a kapusta będzie miękka.
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Odkrój górną część jabłka, mniej więcej w miejscu 2/3 jego wysokości i wytnij gniazda nasienne. Do powstałego w ten sposób zagłębienia wbij goździki, dodaj pół łyżeczki miodu, rodzynki i kawałeczek masła. Przykryj górną częścią jabłka. Piecz ok. 40 min (ale długość pieczenia zależy od rodzaju jabłek, jeśli masz renetę, pieczenie może potrwać trochę dłużej).
- Natrzyj mięso solą, pieprzem, i nasionami kopru włoskiego, szybko obsmaż na maśle na dobrze rozgrzanej patelni, a potem piecz w temperaturze 200°C ok. 15-20 minut. Wyłącz piekarnik pozwól mięsu odpocząć przez 5 minut, zanim pokroisz je w grube plastry.
- Podawaj z kapustą i pieczonym jabłkiem.
*dostępny w sklepach warzywnych i ze zdrową żywnością
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz